26.5 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSportProiect: Femeile necăsătorite ar putea beneficia de ajutor financiar de la stat,...

Proiect: Femeile necăsătorite ar putea beneficia de ajutor financiar de la stat, pentru inseminarea artificială

Statul ar putea suporta a doua înseminare artificială, în cazul în care prima încercare eșuează, iar această procedură ar putea deveni accesibilă și femeilor necăsătorite, potrivit unui proiect de lege, citat de Mediafax.

 Proiectul de lege privind inseminarea artificială umană şi sporirea natalităţii, depus la Senat, prevede ca „inseminarea artificială umană să fie susţinută financiar de stat şi a doua oară în cazul în care prima dată eşuează”, pentru această procedură fiind eligibile şi femeile necăsătorite.

„O persoană care astăzi este căsătorită şi beneficiază de acest program, mâine poate să divorţeze copii fiind crescuţi într-o familie monoparentală. Nu este un argument ca la momentul inseminării mama să fie căsătorită ca mai apoi dacă divorţează sau din alte motive rămâne fără soţ nu se poate anula procedura de inseminare artificială. E o barieră artificială creată pentru a limita numărul de mame care pot să apeleze la o astfel de soluţie”, susţine deputatul PSD Mariu Bota, în expunerea de motive a actului normativ.

În opinia sa, există riscul ca prima inseminare să nu fie un succes şi, „pentru că statul nu mai acordă şansa unei a doua încercări", femeile care îşi doresc un copil sunt nevoite să recurgă la mijloace financiare proprii.

Prin această se doreşte încurajarea natalităţii „în familii cu părinţi care muncesc spre a acorda condiţii de trai decente, de creştere şi învăţare a copiilor", susţine social-democratul, în expunerea de motive. Astfel, mamele care dau naştere şi cresc mai mult de un copil, ar urma să beneficieze la al doilea copil de reducere fiscală la impozit pe venit echivalent cu 25% din cuantumul sumei care se strânge din aplicarea cotelor de impozit pe venit, CAS şi CASS până la împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv terminarea liceului, sau până la împlinirea vârstei de 24 de ani, respectiv terminarea studiilor universitare la zi a copilului, mai precizează sursa citată.

La al treilea copil reducerea fiscală la impozit pe venit şi reducerea la CAS şi CASS ar urma să se dubleze.

„Pentru doi copii înscrişi la şcoală, în clasele 0 – 12, se primeşte lunar o alocaţie de şcolarizare egală cu 50% din salariul minim pe economie, iar pentru trei copii alocaţia va fi egală cu salariul minim pe economie. Alocaţia nu se acorda daca copiii nu frecventează şcoala, sau rămân repetenţi", mai prevede actul normativ.

Sumele necesare implementării proiectului de lege ar urma să fie alocate anual de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, prin bugetul asigurărilor sociale, iar prevederile legii să se aplice începând cu prima lună după expirarea concediului de maternitate.

Proiectul de lege este susţinut de 22 de parlamentari PSD. Senatul este prima Cameră sesizată.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă