37.8 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSportProgramul de guvernare prevede reevaluarea proiectului Rosia Montana, dar pe baza unor...

Programul de guvernare prevede reevaluarea proiectului Rosia Montana, dar pe baza unor expertize

Programul de guvernare al viitorului Cabinet prevede reevaluarea proiectului Rosia Montana, dar pe baza unor expertize interne si internationale, concomitent cu realizarea unei strategii nationale pentru valorificarea resurselor minerale non-energetice, scrie Mediafax.

Proiectul Rosia Montana a fost inclus astfel in programul de guvernare, dar intr-o forma "atenuata", dupa negocierile dintre ministrul nominalizat pentru portofoliul Economiei, Adriean Videanu (PDL), si cel nominalizat pentru Mediu, Laszlo Borbely (UDMR), au declarat surse oficiale.

Intrebat de presa daca programul Rosia Montaa a fost inclus in programul de guvernare, premierul desemnat Emil Boc a aratat ca este vorba de "reevaluarea proiectului", fara a se sti daca se va aproba sau nu.

"Depinde de expertizele care ne vor fi oferite. Expertizele cerute de lege, interne si internationale, care sunt aplicabile unui asemenea proiect", a spus Boc.

Sursele citate arata ca programul a fost inclus intr-un capitol denumit "Realizarea unei strategii nationale pentru valorificarea resurselor minerale non-energetice si reevaluarea proiectului Rosia Montana".

Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a declarat vineri ca va include proiectul minier de la Rosia Montana in programul de guvernare si vrea ca acesta sa inceapa cat mai curand posibil, cu actualul investitor, compania canadiana Gabriel Resources.

"Vreau pornirea acestui acestui proiect cat mai curand posibil", a afirmat Videanu.

Surse oficiale au declarat ulterior ca includerea proiectului minier de la Rosia Montana in programul de guvernare reprezinta un subiect de negociere in cadrul viitorului guvern, intre ministrul nominalizat pentru portofoliul Economiei, Adriean Videanu (PDL), si cel nominalizat pentru Mediu, Laszlo Borbely (UDMR).

Proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, este unul controversat, contestatarii invocand in special problemele de mediu care ar urma sa fie provocate de aceasta investitie.

In 2008, cand Ministerul Mediului era condus de catre Attila Korodi (UDMR), Uniunea a insistat ca in Parlament dezbatut in regim de urgenta proiectul de lege privind interzicerea folosirii cianurilor in activitatile de minerit din Romania.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă