26.4 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSportPrimul vot de 70% la Camera Deputatilor

Primul vot de 70% la Camera Deputatilor

In timp ce coalitia de guvernare PD-L–PSD a inceput sa scartaie din cauza vitezei, majoritatea zdrobitoare a celor doua partide mari a inceput sa functioneze in Parlament  chiar din prima zi a noii legislaturi. Presedintele de sedinta, Aurel Vainer, decanul de varsta al Camerei, se pregatea sa incheie reuniunea. Fusese o adunare formala pentru alcatuirea comisiei de validare a mandatelor deputatilor si, judecand dupa tensiunea din sala, o adunare dominata de surpriza venita dinspre Cotroceni. Cand toata lumea mai ca se ridica sa plece, fostul presedinte PNL Bogdan Olteanu vine cu o propunere aparent inofensiva "din partea opozitiei". De ce sa se adune Camera Deputatilor abia vineri, 19 decembrie? Daca deputatii s-ar intalni din nou miercuri, atunci vineri si sambata ar putea fi audiati deja politicienii propusi pentru ministere.

 

Or, vestea ca noul premier desemnat este Emil Boc tocmai cazuse ca fulgerul in tabara PSD. Adrian Nastase si Viorel Hrebenciuc nici nu mai venisera la aceasta a doua parte a sedintei. Prin urmare, sa indraznesti sa iei doua zile din negocierile pentru noua lista a guvernului nu e tocmai o dovada de candoare. Propunerea PNL e respinsa de Aura Vasile in numele PSD, e respinsa si de Ioan Oltean in numele PD-L. Revenire dinspre PNL. Argumentatia devenise tehnica si risca sa se prelungeasca in mijlocul replicilor sarcastice ale audientei. "Sa votam, domnilor", spune Varujan Pambbuccian, de la minoritati. "Majoritatea e covarsitoare.
N-are rost sa pierdem timpul argumentand. Lucrurile sunt clare." Se voteaza, dar mainile ridicate "pentru" ziua de vineri sunt atat de multe incat presedintele de varsta e depasit de situatie.  Rasete. si insistenta zgomotoasa din partea PNL. "Sa votam, sa votam serios, reluati." Se mai voteaza o data. Lucrurile sunt chiar foarte clare: 220 de voturi "pentru" PD-L–PSD, 68 de voturi "contra" din zona  bancilor PNL si, in comentariile amuzate ale asistentei, 18 abtineri dinspre UDMR. Totul se va intampla asa cum vrea majoritatea.

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă