12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportConcluzii DURE ale raportorului ONU despre România: Aici, rămâi cu banii dacă...

Concluzii DURE ale raportorului ONU despre România: Aici, rămâi cu banii dacă ești corupt

Raportorul Națiunilor Unite, profesorul Philip Alston, a arătat, la finalul unei vizite de 10 zile în România, că autoritățile de la București sunt ”în negare” când vine vorba de sărăcia extremă și respectarea drepturilor omului. 

Principalele declarații ale raportorului: 

Este un privilegiu să fiu azi aici. Voi prezenta concluziile preliminare ale unui raport care va fi făcut public în luna iunie 2016.

Este o perioadă dificilă pentru România, după tragedia din clubul Colectiv. Raportorul a identificat numeroase probleme: discriminare, corupție, sărăcie extremă, de care sunt afectați foarte mulți cetățeni, cu precădere romi.

40% dintre români trăiesc în sărăcie extremă și sunt în pericol de excluziune socială.

România se află în coada listei în ceea ce privește serviciile publice.

România este o țară bogată, a fost progrese enorme în ultimii 25 de ani.

34% dintre copii se confruntă cu sărăcia, iar în zonele rurale, problema este și mai gravă. 

Raportorul a vorbit și despre copiii cu dizabilități aflați în sistemul public de plasament. 40% dintre acești copii se află în instituții de plasament din cauza sărăciei.

Dacă România nu își rezolvă problema sărăciei,poți presupune că nu are bani. Dar banii sunt acolo. Reflectă o decizie politică – faptul că nu se alocă bani pentru eradicarea sărăciei, deși sunt colectate taxe la stat. Evaziunea fiscală este ridicată și există un mare grad de corupție. Chiar și atunci când se iau măsuri pentru eradicarea corupție,doaro mică parte a banilor sunt confiscați. E o parte bună: aici, scapi cu banii dacă ești corupt,a preciat raportorul, pe un ton ironic. 

Romii: ”infractori care nu vor să muncească, țigani” – stereotipurile pe care le-a văzut chiar și în rândul oficialilor din administrație. 

Este adevărat că rata de șomaj în rândul romilor este mai mare, este adevărat ca sunt mai saraci si copiii abandoneaza mai repede scoala, dar nu pentru ca ei nu vor sa munceasca – este efectul DISCRIMINĂRII, IZOLĂRII. Deși s-a adoptat o Strategie Națională a Romilor, nu exista vointa politica pentur implementare, nici un minister nu se ocupa de ea, nu sunt alocate fonduri pentru afi implementata. Raportul vorbeste despre relocarile fortate ale romilor – cazul de la Pata Rât. ”Am fost șocat de cetățenii care le spuneau romilor că nu au dreptul să stea în oraș, cinismul adânc m-a șocat, autoritățile nu au luat măsuri”. 

Despre persoanele cu dizabilități: Nici o tara nu are un trecut pozitiv in ceea ce priveste modul in care au tratat persoanele cu dizabilitati. Procesul de dezinsitutionalizare este greoi. Am vizitat un centru pentru persoanele cu diabilități mintale, nici o persoană nu și-a revenit niciodată și nici o persoană nu a fost reabilitată vreodată. Am intrebat directorul dacă oamenii vin aici ca să moară, mi s-a răspuns că da. 

Persoanele cele mai sărace sunt tratate cel mai prost de către stat. Am vizitat Sectia 10 de Poliție și am discutat cu mai mulți oficiali MAI, ei au spus că vor să elimine abuzurile, însă felul în care lucrează favorizează abuzurile. 

Raportorul a criticat modul în care sepoate face o plângere pentru abuzul unui politist, referindu-se la procedura greoaie. 

Peste 3.000 de plângeri contra abuzurilor politiei, 40 dintre ele au fost judecat și 4 dintre ele au dus la condamnări.

CNCD –  ”face o treabă bună”, în timp ce Avocatul Poporului – ”face o treabă foarte proastă”, Agentia Națională pentru Romi – nu are rezultate. 

Citește și: Guvernul, sub lupă. Raportorul ONU pe drepturile omului vine în România

Raportorul special al ONU pe probleme de sărăcie și drepturile omului a efectuat o vizită de 10 zile în România, timp în care a evaluat eforturile depuse de Guvernul român pentru eradicarea sărăciei, precum și implicarea autorităților în respectarea drepturilor omului. Philip Alston a analizat situația romilor, persoanelor cu dizabilități și a copiilor din România, grupurile cele mai vulnerabile din societate. 

Concluziile preliminare dure trase de profesorul Alston s-au regăsit și în raportul Departamentului de Stat american

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă