15.2 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021

Președintele României a semnat decretul de trecere în rezervă a generalului Coldea. Klaus Iohannis: Pentru ca serviciile secrete să își facă treaba bine, trebuie ca acestea să nu se amestece în politică și nici să nu se politizeze

Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți seara, o declarație de presă, la Palatul Cotroceni. Astfel, șeful statului a atras atenția serviciilor secrete să nu se amestece în politică. Totodată, el a susținut că nici politicienii nu ar trebui să se implice în activitatea lor.

„Am semnat cele două decrete care îl privesc pe generalul Coldea de la SRI – de eliberare din funcție și trecere în rezervă. În aceste zile, s-a discutat mult despre serviciile secrete. Serviciile secrete sunt foarte importante pentru securitatea națională. Aceste discuții, la prima vedere, ar putea părea contraproductive, dar eu cred că este bine că în aceste zile s-a discutat despre rolul și locul lor în securitatea națională, despre controlul lor și despre comisiile care trebuie să verifice activitatea serviciilor secrete. În acest contex, vreau să subliniez câteva aspecte. Pentru ca serviciile secrete și politicienii să își facă treaba bine, trebuie să trasăm două linii roșii. Una se referă la faptul dacă serviciile secrete este bine sau nu să se amestice în politică. Acest lucru trebuie clarificat. Părerea mea este că serviciile secrete nu trebuie lăsate să se amestece în politică. A doua este cât de mult se pot implica politicienii în activitatea lor – politizarea serviciilor secrete. Părerea mea este că nici aceasta nu este bine. Este clar nevoie de un control parlamentar clar, efectiv, eficient și transparent. Parlamentul trebuie să aibă un control puternic, dar partinic. Nu se poate ca politica unui partid să definească modul în care se face controlul asupra serviciilor. Este nevoie să se implice și unii și alții în aceste comisii, pentru că sunt unii la putere, peste câțiva ani sunt alții, însă serviciile rămân și trebuie să își garanteze partea lor de securitate națională. Aceste lucruri ar fi bine să le ia în discuție noul Parlament și să le lămurească”, a spus președintele Iohannis.

Șeful statului a mai precizat că „este nevoie de modernizarea a cel puțin 12 legi din domeniul securității naționale, dintre care jumătate se referă la munca și domeniul de activitate al serviciilor secrete”.

Totodată, președintele Iohannis a afirmat că noua majoritate nu a făcut, până în acest moment nimic. „Vom avea o majoritate care va vrea să impună legea majorității orice ar fi, care va dori să albească dosarele celor incriminați sau vom avea o majoritate matură, care înțelege că România este numai una și care va veni lângă președinte, pentru ca împreună să garanteze securitatea națională, statul de drept, și împreună să dovedim că România este o națiune puternică. Eu îmi doresc a doua variantă, o majoritate matură”.

Ultima oră
Pe aceeași temă