31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSportPreşedintele Estoniei asigură că ţara sa e angajată ferm pentru aderarea României...

Preşedintele Estoniei asigură că ţara sa e angajată ferm pentru aderarea României la Schengen

Preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, a declarat, miercuri, la Bucureşti, că ţara sa este în mod ferm şi clar angajată faţă de aderarea României la Schengen, transmite Mediafax.

Preşedintele Estoniei a arătat că discuţiile din cadrul vizitei sale de stat în România au avut ca subiect relaţiile bilaterale dintre cele două state.

„Desigur, am putea avea mai mult turism, dar în general stăm foarte bine”, a mai precizat Toomas Hendrik Ilves.

„Estonia este în mod ferm şi clar angajată faţă de aderarea României la zona Schengen. Este ceva ce am spus oriunde ne-am dus şi vom continua să o spunem oriunde ne vom duce”, a declarat preşedintele Republicii Estonia.

Acesta a mai arătat că România şi Estonia au puncte de vedere comune cu privire la rolul acestor ţări în cadrul Uniunii Europene şi cu privire la nevoia de a elimina barierele încă existente, nu numai în ceea ce priveşte Schengen, ci şi diferenţa în ceea ce priveşte tratamentul.

„Avem interese comune în Parteneriatul estic, iar acest lucru a constituit mare parte a discuţiilor de astăzi”, a mai arătat preşedintele Estoniei, apreciind că, din acest punct de vedere, Ucraina se confruntă cu o „alegere istorică”, şi anume „dacă va merge pe calea Europei sau pe calea despotismului”.

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să îi mulţumească omologului său estonian pentru vizita oficială în România şi a arătat că discuţiile au fost extrem de profunde, pe teme privind evoluţia Uniunii Europene, Parteneriatul Estic de extindere cu Balcanii de Vest.

Şeful statului a mulţumit Estoniei şi pentru sprijinul consecvent acordat ţării noastre, şi în perioada de pregătire a accesului în NATO şi Uniunea Europeană, dar şi acum, în problema Schengen.

„Nu am ocolit în discuţia noastră nici problematica Siria, cum nu am ocolit nici prioritatea ca Uniunea Europeană să reuşească o interconectare completă nu numai în interiorul ei, dar şi cu vecinii, cu ţări din Parteneriatul Estic sau cu ţările din Balcanii de Vest”, a mai spus şeful statului român.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă