23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportFOTO + VIDEO LIVE Președintele francez Emmanuel Macron, vizită fulger în România....

FOTO + VIDEO LIVE Președintele francez Emmanuel Macron, vizită fulger în România. Klaus Iohannis: Franța ne sprijină pentru intrarea în Spațiul Schengen

UPDATE 15.15: Președintele Klaus Iohannis a declarat, în conferinţa de presă comună susţinută alături de liderul de la Elysee, Emmanuel Macron, că România doreşte să colaboreze strâns cu Franţa în ceea ce priveşte relansarea proiectului european, astfel încât România să fie un membru refondator al UE.

 

Klaus Iohannis: 

"România este prima țară din regiune unde efectuați o vizită bilaterială. Este și un moment simbolic. În 2017 se împlinesc 25 de ani de la semnarea unui tratat bilaterial între România și Franța. Am avut discuții foarte bune, în urma cărora am decis aprofundarea parteneriatului strategic în domeniul cultural, economic și strategic. Rămânem una dintre țările europene cele mai atașate francofoniei, cu cel mai mare număr de cetățeni vorbitori de limba franceză.

Anul viitor marchează nu doar Centenarul Unirii, ci şi 10 ani de la lansarea parteneriatului strategic. Am decis astăzi aprofundarea parteneriatului strategic, în special în domeniile politic, economic, cultural. Am exprimat interesul creşterii şi diversificării investiţiilor franceze în economia românească.

În acelaşi timp am exprimat dorinţa de a colabora cu Franţa în contextul marcării în 2018 a Centenarului Unirii, proiect la care Franţa a contribuit decisiv. România rămâne un stat francofon, cu unul dintre cele mai mari numere de vorbitori de limbă franceză din regiune.

Foarte mulți români care lucrează în Franța contribuie direct la prosperitatea republicii franceze. L-am asigurat pe Emmanuel Macron că România poate găsi un partener autentic. Am arătat că Europa socială trebuie să fie o Europă a coeziunii în care prosperitatea tuturor statelor este un obiectiv prioritar. I-am transmis domnului președinte că obiectivul României de aderare la Spațiul Schengen rămâne o temă importantă. Aderarea României va transmite un semnal puternic în sprijinul construcției europene. Această vizită este un excelent prilej de a lucra pentru îmbunătățirea proiectului european", a declarat președintele Iohannis.

Emmanuel Macron:

"Vă mulțumesc pentru această invitație lansată în iunie. Îmi face foarte mare plăcere să fiu astăzi aici în această vizită bilaterală. (…) Sunt astăzi aici pentru că, într-adevăr, avem un parteneriat strâns, acum 10 ani ţara dumneavoastră a aderat la UE şi a făcut progrese considerabile, şi pentru că ne aflăm într-un moment în care e important să pregătiţi responsabilităţile iminente care vin din preluarea preşedinţiei Consiliului UE.

O relaţie bilaterală se construieşte şi prin relaţii de afaceri pe care de asemenea sper să le dezvoltăm şi mă voi întâlni mai târziu cu comunitatea franceză a oamenilor de afaceri în România, atât francezi, dar şi tineri şi antreprenori români care şi ei doresc să se dezvolte în Franţa.

Am vorbit, de asemenea, de mai multe subiecte de interes comun, despre această Europă care se referă la faptul că trebuie să progresăm împreună în beneficiul Europei. Am vorbit şi despre revizuirea directivei referitoare la prestarea muncii în Franţa, pentru a clarifica tot cadrul acestui proces.

De asemenea, în cadrul acestei conferinţe de presă aş dori să explic faptul că revizuirea directivei pentru detaşarea lucrătorilor nu interzice transportatorilor deplasarea, ci dimpotrivă acum prezintă un cadru slab care permite angajarea lucrătorilor cu preţurile din ţara de origine. Doresc să punem capăt acestui sistem care nu reprezintă spiritul Uniunii Europene. 

Din acest punct de vedere, ne dorim ca toţi cei care lucrează în Europa să facă asta într-un mod loial şi competitiv.

În luna iunie am realizat dezvoltatrea unui fond pentru Apărare, pentru cei care doresc să contribuie la acest proiect şi mă bucur că discuţiile de astăzi au revelat că şi dumneavoastră susţineţi acest insturment, pentru parteneriate întărite în acest domeniu, pentru cooperări care se structurează deja de câţiva ani.

Dincolo de aceasta, dorinţa noastră este ca Europa este să meargă înainte. Aveţi tot dreptul să cereţi intrarea în Spaţiul Schengen, (…) dar trebuie să fiu onest: Europa Spaţiului Schengen nu funcţionează bine, iar obiectivul meu este ca în următoarele luni să venim cu nişte reforme şi să vă asociem la aceste discuţii. Din acest punct de vedere vă arăt toată deschiderea pentru a recunoaşte eforturile pe care le-aţi făcut", a declarat liderul de la Elysee, Emmanuel Macron. 

UPDATE 15.10: Au fost semnate mai multe acte importante pentru relațiile bilateriale dintre România și Franța. Este vorba de Memorandumul de înţelegere privind ”Ground Based Air Defense Systems” pentru Forţele Armate Române dintre MBDA Franţa şi Compania Naţională ROMARM S.A., filiala Electromecanica Ploieşti, Declaraţia între Airbus Helicopters şi IAR S.A. Braşov și Declaraţia de intenţie privind cooperarea româno-franceză pe subiecte europene de interes comun.

UPDATE 13.30: Emmanuel Macron a ajuns la Cotroceni, unde a fost întâmpinat de președintele Iohannis și de prima doamnă, Carmen Iohannis. Liderul de la Elysee este însoțit de soția sa, Brigitte Macron. Ceremonia întâmpinării a fost transmisă live, pe pagina de Facebook a șefului de stat francez.

 

UPDATE 13.00: Președintele Franței, Emmanuel Macron, a ajuns în România. În cadrul discuțiilor dintre liderul de la Elysee și Klaus Iohannis se vor semna și acordurile privind achiziția de rachete şi elicopere de la companii franceze. O altă veste importantă este extinderea contractului de exclusivitate de la 5 la 15 ani între Airbus Helicopters şi IAR Ghimbav, potrivit Digi24.

 

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va efectua, joi, o vizită în București, la invitația liderului de la Cotroceni, Klaus Iohannis. Cei doi șefi de stat vor merge împreună la Muzeul Satului, potrivit Administrației Prezidențiale.


Citește și: Horațiu Pepine, despre vizita președintelui Macron în România: Denunțarea mascată a consensului liberal | COMENTARIU DW

”Pentru președintele Macron este important să demonstreze conaționalilor săi că Europa ”protejează”. Este miza principală a programului său eurofil cu care a reușit să o învingă categoric pe campioana euroscepticismului francez, Marine Le Pen, neîndurătoare atât cu libera circulație a persoanelor cât și cu moneda comună. Prin urmare în turneul său est-european – și la București inclusiv – el va căuta să-i convingă pe interlocutorii săi să accepte o modificare radicală a directivei serviciilor, una care să limiteze afluxul de muncitori ieftini pe șantierele din Franța. 


Preşedintele francez va sosi la Palatul Cotroceni joi la ora 13, unde va fi întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis pe platoul de ceremonii. Macron va semna apoi în Cartea de Onoare, în jurul orei 13.20.

Urmează apoi convorbirile tête-à-tête, ce vor avea loc în Salonul de Onoare al Palatului Cotroceni. Programul continuă cu sesiunea de convorbiri oficiale, ce se vor desfăşura începând cu ora 13.50, în Sala de Consiliu.

La ora 14:30, preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele francez Emmanuel Macron vor susţine o conferinţă de presă comună.

Spre seară, la ora 17.30, preşedintele Klaus Iohannis îl va însoţi pe Emmanuel Macron într-o vizită la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", iar la ora 19.30, la Palatul Cotroceni va avea loc o recepţie oferită de către preşedintele României, în onoarea preşedintelui Franţei.

Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă