1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSportPreşedintele Băsescu aşteaptă luni la Cotroceni liderii formaţiunilor parlamentare pentru consultări

Preşedintele Băsescu aşteaptă luni la Cotroceni liderii formaţiunilor parlamentare pentru consultări

Consultările cu formaţiunile parlamentare programate luni, la Palatul Cotroceni, se vor desfăşura cel mai probabil în formulă restrânsă, în absenţa opoziţiei, în condiţiile în care PNL refuză dialogul cu preşedintele Băsescu, iar PSD participarea la discuţii de formă şi “exerciţii de imagine”, potrivit NewsIn.

Invitaţia preşedintelui la consultări pe tema perspectivelor economice şi sociale ale anilor 2011 şi 2012, problemelor legate de accesul la spaţiul Schengen şi pe tema priorităţilor legislative până la finalul anului 2010, a fost acceptată până acum doar de PDL, UDMR, UNPR şi reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Liberalii au anunţat că îşi menţin decizia de a nu mai merge la Cotroceni decât pe  teme de maximă importanţă, precum formarea unui nou Guvern sau organizarea de alegeri anticipate. “Traian Băsescu şi-a pierdut demult rolul de mediator”, a argumentat decizia liberalilor purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, acuzând că şeful statului se comportă ca preşedinte de partid.

Iniţial, social-democraţii au precizat, prin vocea purtătorului de cuvânt Radu Moldovan, că o decizie privind participarea PSD va fi luată luni, în şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului. Moldovan a criticat însă faptul că Băsescu a invitat şi “partide neparlamentare” la consultări – cu referire la UNPR – şi l-a acuzat pe preşedinte că “face din nou un exerciţiu de imagine”.

Ulterior, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, de la Galaţi, că social-democraţii “nu vor să mărească corul de aplaudaci şi de ţuţeri participând la consultări”. El a adăugat că PSD ar participa la consultările iniţiate de şeful statului numai dacă ar dialoga separat cu acesta din urmă. “Dacă vrea să vorbească serios cu noi, aşa cum a făcut în alte dăţi, mai de mult, când era încă preşedintele României, ne poate chema separat, venim pregătiţi şi avem ce spune. Din păcate, de destul timp, Traian Băsescu nu mai este preşedintele României, este doar preşedintele PDL-ului, iar noi cu preşedintele PDL-ului nu participăm la nicio discuţie”, a spus Victor Ponta. PSD îşi va formaliza probabil luni în BPN decizia de a nu participa la reuniunea de la Cotroceni.

La rândul său, preşedintele PC Daniel Constatin a precizat că un răspuns privind invitaţia preşedintelui urmează să se decidă în forurile de conducere ale conservatorilor.

Ultima rundă de consultări convocată la Cotroceni a avut loc pe 2 noiembrie, iar opoziţia nu a fost prezentă.

Cele mai citite

Care ar fi veștile proaste ale lui Stoltenberg?

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg îndeamnă Alianţa Nord-Atlantică să se pregătească de ”veşti proaste” în Războiul din Ucraina. Care ar fi acestea? Presa...

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu secretarul general al ONU

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită la New York, s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, António Guterres. Întâlnirea de la sediul ONU a avut...

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...
Ultima oră
Pe aceeași temă