Rezultatul alegerilor prezidentiale si situatia politica din Romania s-a aflat luni in atentia cotidienelor germane, care se concetreaza asupra posibilei fraudari a scrutinului prezidential prin turism electoral, relateaza Deutsche Welle in pagina electronica, citat de Mediafax.
Cotidianul Taz a publicat un editorial semnat de istoricul de origine banateana, William Totok, care ii califica pe toti candidatii la presedintia Romaniei drept lipsiti de credibilitate. Potrivit lui Totok, presedintele este un "maestru al manipularilor populiste", responsabil de criza guvernamentala. De asemenea, el sustine ca referendumul ar reprezenta un atac la adresa "celei mai importante institutii democratice", avand ca principal scop sa ii slabeasca pe adversarii lui Traian Basescu. Totodata, autorul sustine ca Basescu si-a erodat si mai mult prestigiul prin refuzul numirii lui Klaus Johannis in functia de premier.
"Cursa stransa in Carpati" titreaza Koelner Stadtanzeiger facand o trecere in revista a candidatilor care au ajuns in cel de-al doilea tur al scrutinului prezidential, dar si a acuzatiilor de frauda aparute pe durata acestui scrutin. Cotidianul face referire si la cauzele declansarii crizei guvernamentale in Romania, subliniind ca "la inceputul lunii octombrie, Partidul Social-Democrat (PSD) a denuntat coalitia cu Partidul Democrat Liberal (PDL)", pentru ca apoi "Parlamentul sa debarce Executivul condus de Emil Boc, iar tara sa fie condusa de atunci (…) de un cabinet interimar. Va fi misiunea noului sef al statului sa desemneze un nou premier", noteaza Koelner Stadtanzeiger. De asemenea, publicatia evidentiaza importanta acestei misiuni pe fondul "necesitatii de a se recastiga increderea FMI" pentru obtinerea imprumutului. "O lupta hotarata impotriva coruptiei precum si asanarea bugetului public se asteapta mai degraba din partea unui Guvern apropiat de Basescu decat de la tabara lui Geoana", conchide cotidianul, facand referire la masurile de austeritate si reformele cerute de FMI.
Berliner Zeitung critica posibila fraudare a alegerilor prezidentiale prin turism electoral, in vreme ce cotidianul austriac Die Presse aminteste de situatia creata inaintea balotajului de la prezidentialele din 2004, cand Traian Basescu l-a invins pe Adrian Nastase. Die Presse face referire la actiunile de curtare a electoratului liberal incepute de presedintele in exercitiu si de liderul social-democrat, punand accent pe semnificatiile victoriei repurtate de initiativa lui Basescu de restructurare a Parlamentului. Potrivit cotidianului, faptul ca "peste 87 la suta din alegatori au aprobat reducerea numarului de parlamentari, iar peste 77 la suta s-au pronuntat pentru un Legislativ unicameral constituie un puternic indiciu referitor la gradul inalt de nemultumire generat de un Parlament considerat corupt".