Decizia guvernului britanic de a limita accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii este una politica, motivata de scaderea dramatica a popularitatii laburistilor in sondajele de opinie, considera BBC News Online. Imigratia, care a provocat ingrijorari si dezbateri aprinse in randul opiniei publice din Marea Britanie, a devenit si o tema importanta in campania electorala, explica BBC.
Ministrul britanic de Interne, John Reid, ar trebui sa-i fie recunoscator imparatului roman Traian care, cucerind Dacia in urma cu 1.900 de ani, a adus in acest teritoriu limba latina, motiv pentru care, astazi, peste 2 milioane de romani au ales in ultimii ani sa munceasca in alte tari latine, in special Spania si Italia, nu in Marea Britanie – scria ieri „The Guardian”, citand si experti in migratia fortei de munca, potrivit carora romanii vor continua sa prefere tarile latine si dupa intrarea in UE.
Sub titlul „Varianta cea mai proasta”, cotidianul „The Independent” a scris ca romanii si bulgarii vor deveni, probabil, victimele sistemului muncii la negru, atat timp cat au dreptul sa calatoreasca in Marea Britanie, dar nu si sa munceasca legal in aceasta tara. Guvernul britanic nu a facut altceva decat „sa puna paie pe focul isteriei anti-imigratie, slabind economia nationala si insultandu-i gratuit pe vecinii europeni”, apreciaza „The Independent”.
„Financial Times” subliniaza contrastul izbitor intre primirea facuta statelor care au aderat la UE in 2004 si cea pregatita pentru Romania si Bulgaria, aratand, de asemenea, ca aplicarea restrictiilor va fi dificila pentru serviciul de imigratie britanic.
„Cu o combinatie de ineficienta si ambitii de o jalnica modestie, Ministerul de Interne vrea sa ne convinga ca poate sa ii trieze pe romanii si bulgarii care vor veni in Marea Britanie in 2007”, comenteaza „The Daily Telegraph”.
„The Sun” califica restrictiile anuntate drept „o pacaleala”.