3.9 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSportPremierul, trimis la plimbare

Premierul, trimis la plimbare

» Mircea Geoana le-a propus colegilor din Biroul Permanent National al PSD sa ceara demisia de onoare a Cabinetului Tariceanu II si declansarea alegerilor anticipate prin comasarea localelor cu alegerile parlamentare.

Cand toata lumea se astepta ca subiectul predilect al sedintei Biroului Permanent National de ieri al PSD sa se refere strict la deblocarea situatiei legate de portofoliul Justitiei, Mircea Geoana a venit si le-a propus colegilor sa-i ceara lui Tariceanu sa plece. Dinspre gruparea lui Iliescu s-a auzit rumoare si toata lumea si-a amintit de rezultatul de la motiunea de cenzura, initiativa esuata la comanda  presedintelui de onoare al partidului. Dar Geoana era suparat si li s-a parut destul de incapatanat de aceasta data. "PSD anunta in modul cel mai clar ca nu va vota in Parlament nici un fel de restructurare propusa eventual de Guvernul Tariceanu. PSD anunta ca nu va vota nici un fel de lege propusa de actuala putere." Aceasta fraza spusa de Mircea Geoana l-a facut pe Vasile Blaga, lider PDL, sa intrebe daca nu cumva asta inseamna ca PSD intentioneaza de fapt sa nu voteze nici modificarea Legii uninominalului. De altfel, pesedistii au analizat la sedinta inclusiv posibilitatea (care le-ar surade) ca, daca se decaleaza alegerile parlamentare si s-ar desfasura o data cu cele locale, sa nu mai ramana timp pentru votarea si aplicarea legii votului uninominal. Sub pretextul ca asa s-ar rezolva blocajul in care s-ar afla Romania din cauza crizei dintre premier si presedinte, PSD n-ar mai ramane atat de criticat pentru neaplicarea uninominalului si toata lumea ar uita de incercarea de debarcare a presedintelui tarii si tergiversarile ce au urmat acestei operatiuni ratate. Aceasta a fost una din concluziile strategilor partidului. De altfel, in memoria decedatei motiuni de cenzura nici nu s-a discutat despre posibilitatea repetarii demersului. Mircea Geoana a confirmat: "Nu am discutat despre motiune de cenzura, am vorbit despre nevoia gasirii unei solutii politice la un blocaj complet al societatii romanesti. Nu doar PSD are obligatia de a veni cu o solutie de iesire din acest impas si din acest blocaj, pe care Traian Basescu, in principal, si regimul de dreapta le-au adus Romaniei. Deci in acest moment nu mai putem continua in acest mod. Este un guvern fara sustinere, este un guvern care are dificultati, este o putere de dreapta care sta intr-un conflict permanent. Credem ca in acest moment avem obligatia sa gasim o solutie la iesirea din criza.

Decizia noastra este ca nu exista sustinere pentru actualul Guvern in Parlamentul Romaniei. Consecintele sunt absolut logice". Nu insa la fel de logic li s-a parut demersul celor prezenti. Iliescu a incercat sa-i explice lui Geoana ca mai intai trebuie analizat daca partidul este pregatit intr-adevar pentru anticipate. Lui Iliescu situatia actuala i se pare a fi in avantajul PSD.

Chiar daca lideri mai tineri ai PSD au declarat public ca si lor li se pare ca solutia iesirii din blocaj este demisia Guvernului, vicepresedintele Titus Corlatean, intrebat ce se intampla daca totusi Guvernul nu demisioneaza, a recunoscut ca o finalitate "tine doar de decizia guvernantilor".
Surse social-democrate sustin ca de fapt initiativa lui Geoana este generata de problemele, presiunile si contestarile pe care le are Geoana in interiorul partidului. Liderul PSD ar fi trecut in ofensiva pentru a masca de fapt fragilizarea pozitiei sale.

» Opozitia are la indemana o motiune de cenzura in cazul in care doreste demisia unui Guvern, le-a transmis  Calin Popescu Tariceanu membrilor PSD care au solicitat demisia de onoare a Executivului. "Prin urmare, daca au o problema de acest gen pot sa-si exercite aceasta optiune", a indemnat Tariceanu. PDL va vota in Parlament impotriva oricarui Guvern din care nu face parte si cu mare drag impotriva Guvernului Tariceanu II. Parerea lui Blaga este ca, oricum, "guvernul PNL a fost dat in franciza PSD". Lui Theodor Stolojan declaratiile liderului PSD, Mircea Geoana, i se par "o pura demagogie". El a anuntat ca PDL va sustine totusi o eventuala motiune de cenzura.

Demisia Guvernului constituie primul si cel mai important pas pentru declansarea de alegeri anticipate. Constitutia stabileste ca presedintele poate dizolva Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul pentru formarea Guvernului in 60 de zile de la prima solicitare si dupa respingerea a doua cereri. Pentru a se ajunge in aceasta situatie, daca Executivul demisioneaza, conform articolului 103 din Constitutie, seful statului desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Legislativ. Candidatul pentru functia de prim-ministru cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, prevede articolul 103.
Pentru a se ajunge la anticipate, este necesar ca Legislativul sa nu acorde votul de incredere pentru doua formule de Guvern.

Cele mai citite
00:04:18

VIDEO. Numărul pasagerilor aerieni va depăși cinci miliarde în 2025, estimează IATA

Se estimează că numărul pasagerilor aerieni va depăși pentru prima dată cinci miliarde anul viitor, iar veniturile sectorului vor depăși pragul de un trilion...

U Cluj- CFR Cluj 3-2(0-1) în derby-ul Superligii de fotbal

Universitatea Cluj a câştigat derby-ul cu concitadina CFR Cluj cu scorul de 3-2 (0-1), luni seara, în ultimul meci din etapa a 19-a a...
00:04:18

VIDEO. Numărul pasagerilor aerieni va depăși cinci miliarde în 2025, estimează IATA

Se estimează că numărul pasagerilor aerieni va depăși pentru prima dată cinci miliarde anul viitor, iar veniturile sectorului vor depăși pragul de un trilion...
Ultima oră
Pe aceeași temă