6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportPremierul prezintă bugetul: În 2014 vom avea cel mai mare PIB după...

Premierul prezintă bugetul: În 2014 vom avea cel mai mare PIB după Revoluţie

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că Produsul Intern Brut al României din 2014 va fi cel mai mare de după Revoluţia din 1989.

“Am construit bugetul în discuţiile cu partenerii internaţionali de la o prognoză de creştere de 1.6 care a fost rectificată până la 2.2. Ultimele date arată o creştere a economiei de 2.7, cea mai mare creştere din ultimii ani. Această creştere nu a fost realizată doar datorită Agriculturii. Agricultura a contribuit doar cu 1% din această creştere. Închidem o perioadă de scădere a Romaniei. În 2014 vom avea cel mai mare PIB de după Revoluţie”, a declarat Victor Ponta.

Premierul a prezentat obiectivele îndeplinite din 2013: cheltuieli crescute cu 14 miliarde, am plătit arieratele din sănătate, salariul minim a crescut cu 15%, pensiile au beneficiat de o creştere pentru prima dată în ultimii 3 ani, inflaţia a scăzut, deficitul bugetar a scăzut la 3% din PIB. Unul dintre cele mai importante obiective a fost creşterea absorbţiei de fonduri europene care a crescut de la 3 la 26%. Încrederea în economia românească s-a reflectat în cele mai mici dobânzi pe care le plăteşte statul român la credite. PIB-ul a ajuns inapoi, în cifre nominale, la nivelul din 2008. Cred că Guvernul şi-a îndeplinit aproape toate obiectivele pe care şi le-a asumat.

“Rămânem cu venituri bugetare de 38% din PIB. Media europeană este de 46%. Acest lucru se datorează faptului că povara bugetară din România este una dintre cele mai scăzute din UE. Păstrăm un sistem de fiscalitate redus, ceea ce înseamnă un buget redus”, a anunţat Victor Ponta.

BUGETUL:

47,7 miliarde SALARII

-15 miliarde salarii pentru structuri militare, de securitate, ordine publică şi justiţie

– 10 miliarde salarii profesori si cadre didactice

– 9 miliarde salarii funcţionari la nivel local

– 7 miliarde salarii cadre medicale

– 5 miliarde salarii alte categori (Parlament, Preşedinţie, Guvern şi alte autorităţi)

52 miliarde PENSII

20 miliarde ASISTENŢĂ SOCIALĂ

40 miliarde INVESTIŢII

15 miliarde DOBÂNZI

6 miliarde SUBVENŢII

40 miliarde cheltuieli cu BUNURI şi SERVICII

10 miliarde alte transferuri, plăţi către alte instituţii

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă