7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportFOTO. Premierul Luxemburgului, în vizită oficială la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis și...

FOTO. Premierul Luxemburgului, în vizită oficială la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis și Xavier Bettel vor vizita, sâmbătă, orașul Sibiu: Sper ca țara dumneavoastră să găsească stabilitatea politică

UPDATE 15.04: Președintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, în debutul întâlnirii cu premierul luxemburghez, Xavier Bettel, că România se află într-o situație dificilă.

 „Bine ați venit în România, la Palatul Cotroceni. Este o mare plăcere că vă pot primi astăzi, după ce ne-am întâlnit la Consiliul European, dar cred că decizia de a efectua o vizită oficială în România reprezintă un semn bun pentru colaborarea noastră bilaterală și sper și pentru colaborarea europeană. Bun venit, deși avem o situație dificilă, trebuie să știți că sunteți foarte bine venit", a spus șeful statului, potrivit Agerpres.



„Vizita mea are loc într-un moment în care ce caută cineva care va investi în țara dumneavoastră lipsește și este vorba de o anumită stabilitate. Trebuie să fiu foarte deschis cu dumneavoastră: este greu să convingi un investitor din țara mea să vină mâine să investească la București, dacă întrebarea este cum va continua politica în România, cine va fi în funcție, ce va face România. De aceea, vă doresc din tot sufletul, doresc României să găsească o soluție durabilă și de stabilitate, care să permită renașterea acestei încrederi necesare pentru orice investitor care dorește să vină să se instaleze aici în România. Și mi-ați spus că suntem al nouălea investitor astăzi, știu că legăturile pot deveni mai strânse", a declarat Xavier Bettel.

Întrebat cum se vede din afară criza politică din România, premierul luxemburghez a spus: „Cred că crize politice există în toate țările, se întâmplă, important este să vă găsiți cât mai repede stabilitatea și să aveți instituții care să funcționeze cu parteneri pe care să ne putem baza la nivel european".

„Ce vă dorim este să vă găsiți cât mai repede o soluție, nu pe termen scurt, ci pe termen mediu sau termen lung pentru ca investițiile și încrederea care trebuie să existe între statele partenere, între investitori să fie regăsite. Deci, vă doresc să găsiți cât mai repede o soluție care să permită o evoluție, nu pe termen scurt, ci pe termen mediu și lung", a afirmat Bettel. 
Prim-ministrul luxemburghez a punctat că legăturile economice cu România pot deveni mai strânse.

El a precizat că domeniile unde cooperarea ar putea fi intensificată ar fi cel al IT, cercetarea, cultura, domeniul educației universitare. „Încă o dată, aceste lucruri vor fi posibile atunci când voi avea un partener despre care voi ști că este un partener care va avea o viață suficient de lungă. (…) Da, Luxemburgul este o țară prietenă a României și vă susținem în toate eforturile pe care le depuneți. Sunteți o țară cu care cooperăm solidar la nivel european și cu care facem diverse schimburi", a subliniat acesta.

Premierul luxemburghez a felicitat România pentru eforturile depuse în accederea la spațiul Schengen. „Marele Ducat al Luxemburgului recunoaște eforturile pe care le-ați depus. Sunt lucruri importante și, dacă vrem să avem o liberă circulație în interiorul spațiului Schengen, trebuie să avem frontiere externe funcționale. Dacă frontierele externe nu funcționează, se știe că lucrurile nu vor merge. De aceea vom pleda în favoarea României pentru a putea recunoaște toate progresele și eforturile care au fost depuse din partea dumneavoastră", a arătat oficialul străin.

 


Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, va fi primit, vineri, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis. Sâmbătă, cei doi oficiali vor efectua o vizită la Sibiu.

„Pe data de 17 iunie, președintele român și premierul luxemburghez se vor deplasa la Sibiu, acolo unde vor participa la evenimentele prilejuite de împlinirea a zece ani de la momentul Luxemburg — Sibiu — Capitale Europene ale Culturii", a anunțat, marți, la Palatul Cotroceni, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Premierul Luxemburgului se va afla în vizită în România de vineri până duminică.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă