5.2 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăSportPremierul Boc, către Traian Băsescu: La Guvern bateţi la uşi deschise în...

Premierul Boc, către Traian Băsescu: La Guvern bateţi la uşi deschise în privinţa susţinerii acordului interguvernamental

Preşedintele Traian Băsescu a fost la Palatul Victoria, pentru discuţii cu premierul Emil Boc şi membrii Guvernului pe tema concluziilor celui mai recent Consiliu European, la care a fost propus un acord interguvernamental de consolidare fiscală la nivelul UE, potrivit Mediafax.

Premierul Emil Boc l-a asigurat, miercuri, în şedinţa de guvern, pe preşedintele Traian Băsescu de susţinerea Executivului pentru acordul de guvernanţă fiscală convenit la nivelul Consiliului European din 8-9 decembrie.

Nu ştiu cum a fost la consultarea cu Opoziţia, dar vreau să vă spun că aici aţi bătut categoric la uşi deschise„, i-a spus Boc lui Băsescu, la începutul şedinţei de guvern.

„Credeţi că dacă mi se păreau închise, veneam?”, a răspuns preşedintele Băsescu.

De asemenea, prim-ministrul a subliniat că prin respectarea prevederilor acordului interguvernamental România susţine mai departe şi acordul pe care îl desfăşoară în prezent cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

În context, premierul a reiterat obiectivul României de aderare la zona euro în cursul anului 2015 şi a punctat că respectarea acordului interguvernamental vine în susţinerea acestei ţinte.

Preşedinţia a anunţat, marţi seara, că şeful statului are programate, miercuri, consultări pe tema concluziilor celui mai recent Consiliu European cu partidele şi grupurile parlamentare, cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, cu premierul şi cu membrii Guvernului.

Duminică, preşedintele a declarat, la Cotroceni, că şi-a asumat informarea Comisiei Europene în legătură cu faptul că România va adera la acordul interguvernamental stabilit la Bruxelles, şeful statului menţionând că dacă Parlamentul vrea altceva, este treaba Legislativului.

Şeful statului a subliniat că una dintre prevederile acordului se referă la obligaţia statelor care aderă la acesta de a include în legislaţia naţională angajamentul pentru „buget naţional echilibrat şi în surplus”, ceea ce înseamnă că deficitul structurat nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB.

La rândul său, premierul Emil Boc a afirmat, vineri, că România susţine regula unui deficit bugetar de maxim 3% din PIB şi a unei datorii publice de cel mult 60%, cu impunerea mecanismelor de conformare şi sancţiuni pentru nerespectarea acestor limite, considerând că problemele actuale ale UE au fost generate de politicieni populişti.

Aceeaşi idee a fost susţinută de premier şi miercuri, la finalul întâlnirii de la Palatul Cotroceni între preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii puterii.

Potrivit unui comunicat al Consiliului European, ţările din zona euro şi alte şase state din afara blocului monetar, printre care şi România, vor încheia, până în luna martie, un tratat interguvernamental care vizează consolidarea şi intregrarea fiscală puternică la nivelul UE.

Acordul presupune în principal reglementări fiscale pentru echilibrarea bugetelor şi coordonarea politicii economice la nivel european.

Cele mai citite

Călin Georgescu vrea evaluarea scutului antirachetă de la Deveselu

Candidatul pro-rus Călin Georgescu a spus, marți, într-un interviu televizat, că scutul anti-rachetă de la Deveselu, construit de SUA, "va fi evaluat". "Totul se va...

ONU: Rusia acuză Ucraina că sprijină rebelii care luptă în nord-vestul Siriei

Ambasadorul rus la ONU a acuzat marţi Ucraina că sprijină militar luptătorii din grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS) care desfăşoară o ofensivă...

China interzice livrarea către SUA a unor materiale sau minerale folosite pentru fabricarea procesoarelor

China interzice livrarea către SUA a unor minerale sau materiale utilizate în fabricarea procesoarelor, într-o decizie care oglindeşte politica americană de control a exporturilor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă