38.9 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSportPreda: PNL nu a câştigat nici o alegere, dar invită UDMR la...

Preda: PNL nu a câştigat nici o alegere, dar invită UDMR la trădare

Europarlamentarul PDL Cristian Preda îl acuză, pe blogul personal, pe liderul PNL că „reinventează trecutul”, iar justificând alianţa cu PSD, dă dovadă de „radicalism uituc” în atacurile la adresa lui Traian Băsescu şi are „dispreţ faţă de urne”, invitând UDMR să-şi trădeze aliaţii, relatează NewsIn.

Democrat-liberalul comentează „trei teze”, avansate ieri de  Crin Antonescu, în discursul său, şi reţine că liberalul justificată alianţa cu stânga prin faptul că, după 2000, PSD şi-a schimbat viziunea despre proprietate şi piaţă, că „PDL nu e liberal, ci de dreapta, pentru că Traian Băsescu nu e liberal” şi că UDMR trebuie să trădeze acum actuala alianţă de guvernare.

Preda susţine că justificarea alianţei cu PSD este rezultatul unei confuzii „voite”, deoarece Adrian Năstase, Mircea Geoană şi Victor Ponta au fost pe rând adversarii statului de drept şi, pe cale de consecinţă, ai proprietăţii şi ai pieţei.

„Pentru că proprietatea nu e garantată şi piaţa nu poate funcţiona acolo unde justiţia e controlată de cleptocraţi, aşa cum a vrut şi cum vrea PSD. Aliindu-se cu socialiştii, PNL s-a alăturat celor care dispreţuiesc statul de drept„, scrie Preda pe blog.

În ceea ce priveşte atacurile la adresa lui Traian Băsescu, eurodeputatul spune că, fără alianţa cu şeful statului, peneliştii nu ar fi ajuns la putere în 2004. „Acesta fapt nu e nici de dreapta, nici de stânga, nici liberal, nici socialist. E doar un fapt. În pană de idei de mai mulţi ani încoace, PNL s-a dedicat exclusiv ştergerii acestui fapt din memoria colectivă”, spune Preda, acuzând radicalizarea discursului liberal şi a lui Crin Antonescu, care doreşte „să şteargă din memorie foştii aliaţi utili stigmatizându-i”.

Europarlamentarul consideră, în final, că afirmaţiile lui Antonescu privind UDMR este „o invitaţie la trădare” şi, deşi PSD face un demers asemănător, preşedintele PNL este într-o „postură aparte” deoarece nu a fost capabil să câştige vreo alegere. „El a pierdut în 2008 lupta în colegiul în care a candidat, partidul său fiind al treilea la ultimul scrutin legislativ; acelaşi Antonescu a ratat şi intrarea în turul al doilea al prezidenţialelor în 2009. În ciuda acestor eşecuri, Antonescu vrea să facă guvernul invitând UDMR să-şi trădeze aliaţii. Dacă urnele nu te duc la putere, rămâne trădarea”, comentează acesta.

„Să rezumăm. Reinventarea trecutului, radicalismul uituc şi dispreţul faţă de urne definesc o atitudine. E ea liberală? Eu cred că nu„, conchide Preda, referindu-se la afirmaţia lui Antonescu, potrivit căreia liberalismul este o chestiune de atitudine.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, la Mamaia, că USL garantează UDMR accesul la guvernare până în 2016 dacă în septembrie iese de la guvernare.

Antonescu a afirmat că, „dacă UDMR nu înţelege că girează şi este complice la o guvernare dezastruoasă” şi la „dezmăţul pedist şi băsist”, atunci USL nu va mai dori colaborarea cu Uniunea.

„UDMR trebuie să înţeleagă că se duce cu PDL la bine şi la greu. Nu se duc în puşcărie toţi, numai cei care au încălcat legea, dar se duc în opoziţie toţi dacă noi câştigăm. Dacă noi câştigăm alegerile şi facem guvernul, UDMR nu are ce căuta într-un astfel de guvern. Dar astăzi garantăm UDMR o guvernare împreună până în 2016, dar dacă rămân acolo unde sunt acum, pot veni la dialogul dintre putere şi opoziţie, dar cu alte propuneri vin degeaba”, a transmis liberalul UDMR.

USL nu este la prima „ofertă” adresată Uniunii, însă până acum UDMR a respins toate apelurile de a-şi părăsi partenerii de guvernare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă