Eurodeputatul PDL Cristian Preda a făcut vineri,într-o dezbatere pe tema democraţiei, o paralelă între experienţa sa în cadrul PPE şi cea din PDL, arătând că, în timp ce prima este definită prin „dialog, respect, flexibilitate”, a doua se rezumă la „cenzurarea opiniei, ameninţări şi improvizaţie”. În context, Preda a reclamat că, în PDL, nu i s-a cerut niciodată punctul de vedere asupra niciunei chestiuni şi că, atunci când şi-a exprimat o opinie, a fost criticat.
„Când am exprimat puncte de vedere în care sunt opinii despre felul în care este amenajată relaţia dintre partidul în care am intrat şi lumea românească am primit reproşuri sau aplauze. Deşi am cerut să instituţionalizăm dialogul, mi-a fost reproşată dorinţa de a construi o hartă a opiniilor pe chestiuni foarte interesante. De câte ori sunt în dezacord cu o opinie care, de altfel, este exprimată ulterior, mi se reproşează acest lucru”, a comentat europarlamentarul citat de NewsIn. El a concluzionat că experienţa sa este una „dramatică”, în condiţiile în care patru zile pe săptămână (n.r. când lucrează la PE) este liber să se exprime, iar în celelalte trei zile, (când revine în ţară, n.r.) are parte de „cenzurarea opiniei”.
Preda a arătat că termenii experienţei din PPE sunt „respect pentru opinia celuilalt, dialog, flexibilitate”, în timp ce, termenii exprienţei din PDL sunt „cenzurarea opiniilor, declaraţii cu dublu înţeles, ameninţări, dispreţul faţă de forme de exprimare precum cea prin intermediul unui blog, intervenţia publică a unor colegi care consideră că orice exprimi înseamnă un potenţial pericol pentru partidul din care faci parte”. El a mai spus că, în PDL, în locul unei instituţionalizări, se preferă improvizaţia.
„Există oameni politici şi organizaţii care cred în forţa ideilor, că trebuie ca deciziile să fie precedate de dezbateri, şi există cei care cred că nu e nevoie de dezbatere, care se sperie şi sunt crispaţi când se deschide o dezbatere, care reproşează oricui că, orice e important, se exprimă într-o sală ferecată”, a mai spus Preda. El a arătat că o consecinţă negativă a acestei atitudini este vizibilă şi în modul în care a fost tratat subiectul măsurilor de austeritate, acesta reprezentând „un exemplu al manierei de a improviza”. „Discursul domnului Preda mă pune într-o situaţie stânjenitoare, pentru că, partidul descris de el nu este unul din care aş vrea să fac parte. Dar realitatea e cu mult mai vastă”, a apreciat moderatorul dezbaterii, deputatul PDL Sever Voinescu.