0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSportPovestea Zambaccianului

Povestea Zambaccianului

– Martie 1998. Casa de avocatura Adrian Nastase a achizitionat un teren de 700 mp in strada Zambaccian nr. 16. Valoarea tranzactiei a fost de aproximativ 11.000 de euro, pretul de piata al terenului fiind in realitate de 25 de ori mai mare. In 1999 sotii Nastase au devenit proprietarii terenului dupa ce l-au cumparat de la propria lor casa de avocatura tot cu 11.000 de euro. Pe acest teren a inceput constructia unui imobil cu trei etaje. O data cu ridicarea blocului din Zambaccian, incepea si declinul lui Nastase.
– 30 iulie 2001. „Romania libera” publica informatia referitoare la achizitionarea de catre Adrian Nastase a terenului din Zambaccian si referitoare la constructia cladirii.
– August 2004. Deputatul PNL Mona Musca a depus o plangere la PNA pornind de la articolul din „Romania libera”, plangere in care arata ca Adrian Nastase a cumparat terenul la un pret subevaluat.
– 23 septembrie 2004. PNA a inchis dosarul Zambaccian. Ioan Amarie, fostul procuror sef al PNA, a declarat ca „terenul a fost dobandit de mai multe persoane, insa nimeni nu a reusit sa faca ceva pe el pentru ca practic era o groapa de gunoi”. Mai mult, Amarie, al carui frate a devenit deputat PSD la alegerile din noiembrie, a spus ca „pretul a fost serios, ba chiar mai mare decat valora terenul”.
– 4 noiembrie 2005. Dosarul Zambaccian a fost redeschis.
– 6 ianuarie 2006. Nastase isi reactualizeaza declaratia de avere, dezvaluind ca a primit o mostenire de un milion de dolari de la matusa sotiei sale, Tamara Cernasov. Se declansase scandalul „matusa Tamara”, presa aducand la lumina informatii halucinante legate de afacerile imobiliare ale familiei Nastase. Tamara Cernasov, la 91 de ani, traia intr-o garsoniera si facea afaceri de milioane de dolari. Aceeasi Tamara Cernasov i-a vandut omului de afaceri Alexandru Bittner, un prieten apropiat al lui Nastase, bijuterii in valoare de… 400.000 de dolari! De pe urma matusii, Adrian si Dana Nastase s-au ales cu un palat in strada Cristian Tell si cu o suma considerabila de bani. Din aceasta suma, Dana Nastase i-a daruit fiului Andrei 200.000 de euro, bani cu care se pare ca a fost achitat apartamentul juniorului din aceeasi casa din Zambaccian, apartament cumparat de la Ion Ion Tiriac.
– 16 ianuarie 2006. In urma scandalului rasunator generat in jurul mostenirii de la matusa Tamara, colegii din PSD, respectiv Miron Mitrea si Mircea Geoana, l-au silit pe Nastase sa se autosuspende din functia de presedinte executiv al PSD. De parca de abia asteptasera sa scape de sef, Mitrea si Geoana au spus public ca Nastase este mult prea bogat pentru a fi seful unui partid social-democrat. In urmatoarea saptamana Miron Mitrea si Mircea Geoana au incercat zilnic sa-l convinga pe Nastase sa-si dea demisia si din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Acesta a refuzat insa categoric, agatandu-se cu dintii de ultimul scaun de demnitar care-i mai ramasese la dispozitie.
– 17 ianuarie. Nastase a fost audiat la DNA in dosarul Zambaccian ca martor.
– 6 februarie. Din surse judiciare s-a aflat ca Nastase a primit citatie la DNA in dosarul Zambaccian, de data asta in calitate de invinuit. Impotriva sa a fost declansata urmarirea penala pentru luare de mita sub forma de obiecte din China in valoare de 100.000 de euro si de termopane si parchet in valoare de 12 miliarde lei, care s-ar afla in casele din Zambaccian si de la Cornu. Se presupune ca aceasta mita ar fi fost primita de la Irina Jianu in scopul de a o numi pe aceasta ca secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
– 8 februarie. Si Dana Nastase este invinuita in dosarul Zambaccian, sub acuzatia de complicitate la luare de mita.
– 11 februarie. La Camera Deputatilor soseste prima cerere a ministrului Justitiei pentru aprobarea de catre Parlament a cererii de perchezitie la casele lui Nastase din Zambaccian si Cornu. Nastase blocheaza cererea in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, pornind o lupta disperata pentru a se agata de fiecare chichita procedurala si de fiecare vot, astfel incat sa se opuna perchezitiei. „Daca as putea, n-as aproba perchezitia!”, a recunoscut el, sfidand solicitarea Justitiei. Din cauza ca a votat in Biroul Permanent pentru blocarea propriei perchezitii, deputatul PNL Eugen Ujeniuc a depus plangere la Parchet impotriva lui Nastase pentru abuz in functie. Parchetul a deschis inca un dosar pe numele lui Adrian Nastase.
– 16 februarie. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, trimite din nou cererea de perchezitie la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.
Intre timp, DNA deschide un alt dosar pentru luare de mita impotriva Danei Nastase, a lui Miron Mitrea si a Lianei Iacob, fost consilier politic la PSD, acuzati ca au luat mita 200.000 de dolari de la un om de afaceri pentru a-i facilita acestuia un contract public.
– 20 februarie. Dana Nastase a fost audiata la DNA.
– 22 februarie. Miron Mitrea a fost audiat la DNA in dosarul Zambaccian.
– 24 februarie. Procurorii au facut perchezitie in Zambaccian, dar nu in apartamentul fostului premier, „protejat” de imunitatea parlamentara a acestuia. In aceeasi zi deputatul PSD Alin Teodorescu, fostul sef al cancelariei prim-ministrului Nastase, a declarat public ca Sergiu Sechelariu s-a autodenuntat in dosarul Zambaccian. Teodorescu a confirmat astfel zvonurile care circulau cu insistenta in mediul politic, zvonuri potirivit carora Sechelariu, a carui firma de constructii a ridicat imobilul din Zambaccian, le-a spus procurorilor ca termopanele au fost oferite ca spaga. Tot in aceeasi zi, unul dintre martorii din dosar, fostul contabil al lui Sechelariu, a fost stropit cu motorina si amenintat cu moartea, dupa care a fost introdus in programul de protectie a martorilor.
– 25 februarie. Procurorii DNA au perchezitionat apartamentul lui Andrei Nastase in strada Zambaccian.
– 1 martie. Dana Nastase era asteptata la DNA, insa in timpul noptii s-a imbolnavit subit, facand o criza cardiaca despre care s-a spus ca ar fi un preinfarct. Sotia fostului premier a fost internata in timpul noptii la spitalul de urgenta si externata a doua zi, medicii spunand ca nu sunt in stare sa-i determine un diagnostic, adica sa spuna exact de ce boala sufera. Dar, ca o coincidenta, exact in aceeasi zi, la grupul PSD de la Camera Deputatilor trebuia sa se voteze cererea de perchezitie. Deci internarea Danei a fost un minunat argument pentru Adrian Nastase in a-si induiosa colegii si a-i convinge sa nu voteze impotriva sa, avand in vedere ca, iata, are probleme in familie. Tot in aceeasi zi, din surse judiciare s-a aflat ca, daca Dana Nastase s-ar fi prezentat la audieri, s-ar fi emis un mandat de arestare pe numele sau, aceasta fiind o posibila explicatie pentru imbolnavirea ei subita.
– 4 martie. Refuzand in continuare sa accepte perchezitia procurorilor, Adrian Nastase s-a folosit de ziaristi pentru a-si mai atenua caderea la imagine. El a chemat presa in apartamentul din Zambaccian, astfel incat sa se foloseasca de credibilitatea unora dintre liderii de opinie invitati pentru a-si scapa propria piele.
– 7 martie. Camera Deputatilor a respins in plen cererea de perchezitie, Adrian Nastase reusind sa atraga de partea sa voturile PRM, PC si UDMR.

Cele mai citite

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Câți bani economisesc, în medie, românii și cum îi folosesc

Majoritatea preferă să păstreze banii în casă, nu să-și deschidă conturi de depozit în bănci Un român din doi reușește să economisească lunar, iar suma...

Ryanair amendată cu 107 milioane de euro pentru taxe abuzive

Compania aeriană low-cost Ryanair a fost sancționată cu o amendă de 107 milioane de euro în Spania, fiind acuzată de aplicarea unor „taxe abuzive”...
Ultima oră
Pe aceeași temă