10.1 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSportPonta: Parlamentarii ar trebui aleşi din primul tur, ca primarii

Ponta: Parlamentarii ar trebui aleşi din primul tur, ca primarii

Liderul PSD Victor Ponta a declarat, luni, că parlamentarii ar trebui aleşi în colegii din primul tur, asemenea primarilor, relatează NewsIn.

“După această lege (n.r. privind alegerea primarilor într-un singur tur,) e clar că asta este direcţia. Fără să anticipez mult, cred că e clar că şi la parlamentari trebuie să facem acelaşi lucru. Trebuie ales un parlamentar în colegiu în primul tur. Şi sper ca PDL să nu se opună acestei idei, cum a făcut în Camera Deputaţilor. Este o idee rezultată dintr-un referendum al dlui Băsescu – parlamentarul să fie ales ca şi primarul”, a comentat Ponta.

El a adăugat că e logic şi de bun simţ ca, în colegii, candidatul ales pe primul loc să meargă în Parlament. “Este propunerea făcută inclusiv de PDL, dar în comisia de la Camera Deputaţilor săptămâna trecută au votat împotriva propunerii lor. Ştiţi cum e? O să fie foarte greu să găsim pentru fiecare tip de alegeri un alt sistem de alegeri, care să avantajeze PDL şi UDMR. Dacă mergem cu un sistem, mergem cu un sistem de sus până jos”, a precizat social-democratul.

Ponta a mai spus că USL ar trebui să aibă candidaţi comuni atât la primăriile municipii de judeţ ţi CJ cât şi în cele mai multe dintre localităţi, şi, similar, la alegerile parlamentare.

Camera Deputaţilor va analiza în această săptămână mai multe iniţiative legate de modificarea legii electorale privind alegerea parlamentarilor.

Protocolul USL prevede, în privinţa alegerilor parlamentare, că formaţiunea va avea candidaţi comuni în toate colegiile uninominale. Cât priveşte procedura de desemnare a candidaţilor, se precizează că PSD şi ACD vor desemna un număr egal de candidaţi la nivel naţional. “În cazul în care vor fi desemnaţi pentru o nouă candidatură prin procedurile interne ale fiecărui partid membru al Alianţei, parlamentarii în funcţie vor avea prima opţiune pentru candidatura în colegiul electoral în care au fost aleşi în precedentele alegeri la termen sau parţiale (…)Candidaţii celor două părţi care urmează să fie repartizaţi în colegiile electorale vor fi desemnaţi conform prevederilor statutare ale partidelor şi vor fi comunicaţi alianţei sub semnătură preşedintelui fiecărui partid”, prevede documentul.

Desemnarea candidaţilor la parlamentare la nivelul circumscripţiilor electorale se va stabili prin negocieri la nivel naţional, iar în fiecare circumscripţie se va asigura o reprezentare parlamentară cât mai echilibrată. “Părţile semnatare se angajează ca, pe baza cercetărilor sociologice şi a consultărilor politice la nivelul conducerilor partidelor să identifice şi să propună candidaţii cu cele mai mari şanse de a câştiga colegiile pentru care candidează”, reprezintă un alt principiu în funcţie de care se vor stabili candidaturile.

În cazul în care se va opera o modificare a sistemului electoral, respectiv reducerea numărului de parlamentari, alianţa va redacta un addendum la protocol în care se va specifica modalitatea de repartizare a candidaturilor. “Bugetul se constituie din contribuţii ale candidaţilor, precum şi din contribuţii ale celor două partide, proporţional cu numărul de candidaturi depuse”, se mai arată în document.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă