Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Craiova, la inaugurarea aeroportului după lucrări de modernizare şi a staţiei SMURD din incinta acestuia, că oamenii de afaceri care vor vrea să vină în oraşele din Oltenia nu mai trebuie să folosească de acum încolo doar aeroportul de la Bucureşti, potrivit Mediafax.
Ponta a spus că Aeroportul Craiova reprezintă „o piatră de temelie” pentru Oltenia şi l-a felicitat pe preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa, pentru lucrările de modernizare, transmite corespondentul Mediafax.
„Vreau să salut acest eveniment pe care eu îl consider o piatră de temelie pentru ceea ce va fi regiunea Oltenia. O regiune de care România are nevoie aşa cum are nevoie de toate celelalte regiuni, o regiune care va exista şi în mod constituţional odată cu modificarea de anul viitor a Constituţiei, o regiune care are nevoie ca să existe aceste elemente de bază, şi anume un aeroport şi îl felicit pe preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, şi Consiliul Judeţean Dolj, care fără sprijin mare din altă parte a dus la capăt acest proiect, proiect de care vor beneficia toate judeţele Olteniei. Şi mă refer aici, când spun că beneficiază, în primul rând la populaţie, la cei care vor să meargă în occident şi cei care nu trebuie să folosească doar aeroportul de la Bucureşti, dar mă refer şi la investitori acei oameni de afaceri care vor să vină fie la Craiova, fie la Slatina, la Târgiu Jiu, la Vâlcea la Severin şi care întreabă în primul rând de un aeroport internaţional pentru dezvoltarea regiunii”, a declarat Victor Ponta, la inaugurarea Aeroportului Craiova, la care a participat alături de ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, şi de preşedintele camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Premierul a mai spus că Oltenia are nevoie de infrastructură, precizând că anul viitor va fi început un proiect de autostradă sau de drum expres care să facă legătura între Craiova şi Constanţa.
„Anunţ faptul că acest proiect îl voi desfăşura numai şi numai în colaborare cu reprezentanţii judeţelor şi regiunii Oltenia, faptul că anul viitor prin concesiune pornind proiectul autostradă sau drum expres vedem în funcţie de valoarea traficului calculat Piteşti-Craiova, în acest fel Craiova va fi legată prin autostradă până la Constanţa până la cel mai mare port al României. Ştiţi foarte bine autostrada Bucureşti-Constanţa a fost finalizată anul acesta, autostrada Bucureşti Piteşti există de mult timp însă legarea prin sistem de autostradă a Craiovei la Constanţa nu înseamnă doar pentru persoanele care se deplasează în Bucureşti sau în vacanţă la mare dar înseamnă în primul rând pentru zona economică a Olteniei un sprijin extraordinar de important”, a mai spus Ponta.
De asemenea, el a susţinut că anul viitor trebuie finalizat drumul care face legătura între Craiova şi Calafat.
Citeşte şi Ponta, editorial în Washington Post: Exemplul României pentru abordarea problemelor fiscale
Swoboda îl sfătuieşte pe Ponta cum să îl suspende din nou pe Băsescu
„În egală măsură anul viitor trebuie să finalizăm şi voi avea grijă să iau măsuri ca lucrul acesta să se întâmple fără întârziere legătura între Craiova şi Calafat. Anul viitor, în primăvară, Oltenia va fi legată de Bulgaria prin podul de la Calafat, dar dacă nu poţi să ajungi pe şosea până acolo, degeaba ai pod acolo. Şi dacă centura Craiovei nu poate să suporte traficul, podul de acolo va fi rămâne doar o investiţie frumoasă cu foarte puţină utilitate. De aceea astăzi, pe lângă inaugurarea aeroportului şi a staţiei SMURD de aici, putem spune că este ziua de formare a regiunii Oltenia”, a afirmat Ponta.
Tot vineri, la Craiova, a fost inaugurat şi centrul SMURD din incinta aeroportului, Ponta mulţumindu-i ministrului Raed Arafat pentru „faptul că această unitate aeriană există de astăzi şi la Craiova”.
El a mai spus că de intervenţia echipelor medicale de la centrul SMURD de la Craiova vor beneficia şi alte oraşe din Oltenia.
„Vor avea acces la un heliport modern şi la Târgu Jiu, şi la Vâlcea, şi la Slatina şi la Turnu Severin. Faptul că în 15 – 20 minute elicopterul de aici poate să ajungă în toate judeţele Olteniei şi poate să aducă persoanele care au nevoie de ajutor fie la Craiova, fie dacă e neapărat nevoie la Bucureşti va fi măsurat în vieţi omeneşti care vor fi salvate în perioada următoare”, a afirmat Ponta.
Prezent la eveniment, ministrul Raed Arafat a spus că centrul SMURD de la Craiova este al cincilea punct de salvare aeriană din ţară.
„Mai avem trei elicoptere semnate pe contractul cadru şi sperăm că până în 2014 reuşim să înfiinţăm încă trei baze. Acesta ar fi planul până în 2014: să ajungem la încă trei baze de salvare. Ce face elicopterul de la Craiova care trebuie să intre în funcţiune încă de mâine, dacă vremea ne va permite, este: să reducă presiunea pe elicopterul din Bucureşti care ia în medie cel puţin o misiune pe zi la Craiova sau în regiunea aceasta, în al doilea rând să rezolve regiunea care nu avea elicopter în zonă pentru accidentele rutiere, cazurile grave, va acoperi toate judeţele limitrofe pentru acest tip de intervenţii şi bineînţeles să aducă populaţia din această regiune la mod egal cu populaţiile din alte regiuni care au beneficiat de un elicopter care se află în regiunile lor. Medicii vor fi asiguraţi din cadrul celor care asigură maşinile de terapie intensivă a SMURD, de la UPU SMURD, asistenţii tot de acolo, iar piloţii provin de la Inspectoratul General de Aviaţie al MAI. Este o acţiune mixtă cum se întâmplă şi cu partea de ISU şi cu celelalte elicoptere pe care le avem”, a mai spus Arafat.
Totodată, a fost inaugurat Centrul Aeromedical Craiova din incinta aeroportului. Acest centru a fost dotat cu un elicopter SMURD, care a sosit joi la Craiova. Elicopterul va fi garat într-un hangar special amenajat, iar de sâmbătă sunt anunţate primele ore de instrucţie a personalului.
La inaugurarea aeroportului şi a centrului SMURD au mai participat şefi de consilii locale din Oltenia, primari, între care şi edilul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, dar şi miniştri şi oameni de afaceri.
Modernizarea Aeroportului din Craiova a început în urmă cu aproape şase ani, iar investiţia, suportată de Consiliul Judeţean Dolj, s-a ridicat la 6,8 milioane de euro. Astfel, au fost modernizate sălile de aşteptare la terminalele pentru plecări şi sosiri, zonele Schengen şi non-Schengen, dar şi terminalele pe rute interne şi externe. De asemenea, turnul de control a fost extins.