12.7 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Ponta distorsionează și decizia Curții Constituționale

După ce Curtea Constituțională i-a respins sesizarea legată de implicarea președintelui Traian Băsescu în campania pentru europarlamentare, premierul Victor Ponta susține că problematica trebuie reglementată printr-o lege. Potrivit șefului Executivului, judecătorii CCR i-ar fi respins sesizarea deoarece nu ar fi fost de competența lor să judece aspectele sesizate. „Ei au spus «nu e în competența noastră, stabiliți legislativ sau suspendați-l şi atunci vă putem spune». Or, asta a făcut Curtea Constituțională. Deci, nu s-a pronunțat pe fondul problemei indicate de noi“, a declarat, ieri, Victor Ponta la Timișoara. Potrivit premierului, legea care s-ar impune să fie adoptată ca urmare a deciziei CCR ar trebui să reglementeze că șeful statului, „judecătorii, militarii, ambasadorii, prefecții şi alte categorii speciale“, nu au voie să participe la campaniile electorale. Vor fi incluși acolo și miniștrii și prim-miniștrii? Probabil că nu.

Ce a spus de fapt CCR

Comunicatul dat publicității miercuri seara, după terminarea ședinței CCR, nu pomenește însă nimic despre respingerea sesizării pe motivul lipsei de „competență“. Din contră, judecătorii au analizat și deliberat și, atenție, cu unanimitate de voturi, au decis că „nu există un conflict juridic de natură constituțională între președintele României și Guvernul României, generat de conduita și declarațiile publice ale președintelui României“.
Premierul a sesizat CCR, în numele Guvernului, după ce Traian Băsescu s-a fotografiat cu un tricou purtând sigla PMP, alături de lideri ai acestui partid. În cererea sa, șeful PSD a arătat că președintele ar fi încălcat Constituția prin susținerea unui anumit partid politic în alegerile pentru Parlamentul European, respectiv, în alegerile parțiale de duminică. Premierul declara, totodată, că va fi declanșată o nouă procedură de suspendare a lui Traian Băsescu dacă CCR îi dă dreptate.

Curtea a respins și sesizarea prezidențială

Tot miercuri, judecătorii Curții au respins sesizarea președintelui Traian Băsescu legată de faptul că premierul Victor Ponta a refuzat să contrasemneze o serie de decrete de decorare. Este vorba de fosta conducere a Institutului Cultural Român: Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru. În cazul acestei sesizări, decizia a fost luată cu majoritate de voturi.
Motivarea ambelor decizii ale CCR urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă