13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSportPonta: "Dacă va fi vot politic, proiectul Roşia Montană nu va trece"

Ponta: „Dacă va fi vot politic, proiectul Roşia Montană nu va trece”

Premierul Victor Ponta a explicat, într-o ediţie specială Income, la Antena 3, că este normal să existe o divizare a societăţii când vine vorba despre proiectul Roşia Montană dar a arătat că aproape toată clasa politică a fost constantă, inclusiv preşedintele Traian Băsescu şi Crin Antonescu.
 
„În mod sigur a existat şi e normal să existe o diviziune în societate. Clasa politică nu a fost divizată. Toţi am studiat, am avut diverse poziţii, în general pro, când au apărut manifestaţiile, unii s-au sucit. Cum a făcut PDL. Când au văzut că ies oamenii în stradă să scandeze, s-au sucit. Este un gen de ipocrizie politică. Cei din stradă ştiu că PDL este pro proiectului.”
„Nu cred că se joacă mandatul meu. Nu vorbim doar despre Roşia Montană. Vorbim despre o anumită gândire. Ori exploatăm resursele naturale, ori nu le exploatăm, lucrăm din faţa calculatorului şi nu e realizabil şi importăm tot. E un punct de vedere extrem pe care eu nu îl împărtăşesc. Dar există şi o foarte mare pătură de mijloc, care susţine ideea creării locurilor de muncă, dar fără să afecteze mediul. Şi atunci mergem la standardele europene, aplicate peste tot.” 
 
Întrebat dacă proiectul va trece de votul Parlamentului. Ponta a explicat că depinde de natura votului.
 
„Comisia Specială face doar un raport. Dacă se rămâne într-un vot politic, nu va trece. PNL a anunţat că votează contra, nu a explicat nciiodată de ce, PDL a spus că votează contra, UDMR a fost constant. La Senat va fi respins proiectului, dacă se rămâne pe vot politic. Dacă această comisie reuşeşte să arate că se fac investiţii, locuri de muncă, dar că se şi respectă toate standardele de mediu, probabil va trece mai departe.”
 
În fine, premierul a arătat că există şi un plan B, în cazul în care proiectul va fi respins la vot în Parlament.
 

„Planul B este de a explica tuturor investitorilor, naţionali, străini, să le spunem că acesta a fost un proiect respins pe un criteriu politic, dar că România rămâne o ţară deschisă investiţiilor şi afacerilor. Dacă Parlamentul respinge legea, nu se mai face. În schimb nu ştiu de unde o să iau bani pentru ecologizarea zonei care este afectată chiar acum, pentru că toată lumea se referă la ce ar putea să fie acolo, dar nimeni nu vorbeşte despre ce există deja acolo, ca probleme de mediu.”

 
 
Cele mai citite

Companiile de stat din România au înregistrat o scădere semnificativă a profiturilor în prima jumătate a anului

Companiile de stat din România, aproximativ 200 de firme majore controlate de Guvern, au raportat un rezultat brut de 7,92 miliarde lei în primele...

România va fi „măturată” de ciclonul Ashely, spune ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avertizat duminică dimineață că România va fi afectată semnificativ de ciclonul Ashley în următoarele ore, subliniind că pericolul principal...

Școlile din 22 de localități vor fi închise luni, dacă situația o impune

Ministrul Educației a transmis că activitatea didactică va fi suspendată acolo unde situația o cere Ministrul Ligia Deca a transmis într-o postare pe o rețea...
Ultima oră
Pe aceeași temă