Premierul Victor Ponta a declarat că a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, înainte de a-şi asuma postul de ministru interimar al Justiţiei, referitor la procedura de numire a procurorilor şi că aceasta a fost singura discuţie şi singurul „acord” avut cu şeful statului, informează Mediafax.
„Am avut o discuţie cu domnul Băsescu înainte de a asuma funcţia de ministru interimar referitor la procedură, dacă mergem din nou pe acele proceduri cerute de Comisia Europeană şi încercate de Pivniceru sau dacă mergem pe procedura legală, şi anume eu propun, CSM avizează şi preşedintele numeşte. Asta a fost singura discuţie şi singurul acord pe care l-am avut cu domnul Băsescu”, a spus Ponta joi seara, la Antena 3.
El a adăugat că a înţeles că situaţia procurorilor era blocată de un an şi urma să rămână blocată încă mult timp din cauza unor „interese foarte particulare” ale lui Macovei, Morar şi altora din grupul lor.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că el şi premierul au stabilit să fie urmată „fără nicio abatere” procedura de desemnare a procurorilor şefi prevăzută de lege, arătând că aceste numiri nu sunt o responsabilitate nici a societăţii civile, nici a partidelor, nici a procurorilor.
Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Propunerile au fost avansate miercuri dimineaţă de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Premierul Ponta a justificat propunerile pe care le-a avansat, miercuri, ca ministru interimar al Justiţiei, pentru numirea procurorilor prin faptul că a constatat, marţi seara, că Parchetul a devenit „moşia şi monopolul” lui Daniel Morar, care dispune asupra numirilor, fapt considerat inacceptabil.
Marţi, premierul declara, la finalul discuţiei cu membrii secţiei de procurori ai CSM, că concluzia la care s-a ajuns în urma acestei discuţii că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei.
El a precizat că a propus Consiliului o procedură directă, în care ca ministru interimar să formuleze propuneri, candidaţii să fie audiaţi la CSM, iar preşedintele să numească, dar secţia de procurori a CSM a avut o altă opţiune, pe care nu poate decât să o respecte.