2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSportPNL va bloca ordonanţa privind cardul de sănătate

PNL va bloca ordonanţa privind cardul de sănătate

Deputaţii PNL din Comisia de Sănătate spun că vor bloca proiectul “aberant” al Guvernului privind obligativitatea deţinerii unui card de asigurare de sănătate, susţinând că această măsură limitează dreptul constituţional de ocrotire a sănătăţii cetăţenilor care nu deţin un astfel de card, relatează NewsIn.

“Având în vedere că această ordonanţă va intra în dezbaterea Comisiei de Sănătate, deputaţii liberali şi-au manifestat intenţia să blocheze acest proiect aberant şi abuziv al Guvernului Boc care ar limita dreptul constituţional de ocrotire al sănătăţii românilor care nu ar deţine un astfel de card”, se arată într-un comunicat al PNL remis miercuri NewsIn.

Anunţul vine în urma unei dezbateri organizate de deputaţii PNL din Comisia de Sănătate, pe tema Cardului Naţional de Asigurat. Liberalii spun că emiterea unor astfel de carduri fără a avea o infrastructură adecvată nu reprezintă nimic altceva decât o altă modalitate de cheltuire “iresponsabilă şi ineficientă” a banilor publici. “Guvernul lansează un sistem nou fără a avea o etapizare corectă şi o strategie de implementare coerentă. Practic, sistemul a fost gândit să pornească de la nevoile clientelei politice, lăsând la o parte nevoile reale ale pacienţilor şi ale personalului medical. (…) O populaţie sărăcită, cu un nivel de sănătate precar care ar avea nevoie mai degrabă de servicii medicale de calitate, va trebui să plătească un moft al guvernanţilor care au găsit o metodă mascată de a strânge fonduri pentru viitoarele campanii electorale”, se mai arată în comunicat.

Cardul Naţional de Sănătate va include date privind bolile cu risc vital, grupa sanguină şi Rh-ul, starea de sănătate a asiguratului şi statusul privind donarea de organe, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă