10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSportPNL a preluat controlul asupra Consiliului Județean Cluj

PNL a preluat controlul asupra Consiliului Județean Cluj

Liberalul Mihai Seplecan a devenit vicepreședinte al Consiliului, iar în ședința de luna viitoare ar putea fi avansat în postul de președinte.

Liberalii clujeni au câștigat o bătălie politică de uzură și au reușit să preia, din a treia încercare, controlul asupra Consiliului Județean Cluj. Concret, consilierii județeni din Cluj au ales un nou vicepreședinte al acestui for. Liberalul Mihai Seplecan, care este și președinte executiv al acestui for, a depus pentru a treia oară jurământul pentru acest post.

De fiecare dată până acum, hotărârea prin care era desemnat vicepreședinte a fost suspendată după ce a fost atacată în contencios administrativ de către prefectul Gheorghe Vușcan. De această dată, potrivit unor surse din mediul politic, prefectul Clujului nu va mai ataca hotărârea referitoare la alegerea liberalului Mihai Seplecan.

Acesta a devenit vicepreședinte după ce postul a devenit vacant ca urmare a demisiei lui Ioan Oleleu. Acesta a renunțat și la calitatea de consilier județean, pentru a putea prelua postul de director al Direcției Județene Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Ioan Oleleu este secretar general al PSD Cluj.

Strategie pentru PNL

Mihai Seplecan a fost ales vicepreședinte al Consiliului Județean cu 21 de voturi pentru, care au provenit de la consilierii PNL și de la cei independenți. Cei opt consilieri ai PSD au votat împotriva sa, iar cei cinci consilieri ai UDMR și-au anulat voturile.

”Nu vreau să fac acum prea multe declarații. Prioritatea mea va fi aceea de a încerca să absorbim cât de multe fonduri europene mai putem în aceste ultime luni și să pregătim cele mai bune proiecte pentru fondurile care ne sunt alocate pentru perioada de programare bugetară 2014 – 2020”, a declarat pentru România liberă „Mihai Seplecan“.

Liberalul Mihai Seplecan a anunțat că în ședința din luna iunie a Consiliului Județean va candida pentru postul de președinte. El a explicat că, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată de către Guvern, consilierii județeni au primit dreptul de a alege, cu majoritatea voturilor consilierilor, președinți și nu președinți interimari în Consiliile Județene care au rămas fără conducători, în urma arestărilor sau în urma demisiilor. O procedură similară ar urma să fie aplicată și la alegerile locale din 2016. Vor dispărea alegerile directe pentru postul de președinte, iar viitorii președinți ai comisiilor județene vor fi desemnați indirect, cu votul majorității consilierilor, care vor fi desemnați în urma unui vot pe listă.

În acest moment, poziția de președinte interimar al Consiliului Județean este girată de reprezentantul UDMR, Istvan Vakar, care ar urma să redevină simplu vicepreședinte. Celălalt post de vicepreședinte al Consiliului Județean este ocupat cu titlu interimar de către liberalul Horațiu Catarig, provenit din fostul PDL. Consiliul Județean Cluj a rămas fără președinte după ce liberalul Horea Uioreanu, cel care câștigase alegerile din iunie 2012, a fost arestat preventiv sub acuzații de corupție.   

Miza lui Seplecan

Desemnarea președintelui executiv al PNL Cluj în postul de președinte al Consiliului Județean îi va consolida poziția lui Mihai Seplecan de favorit în competiția internă pentru desemnarea unui candidat liberal la șefia Consiliului Județean, pentru alegerile locale care vor avea loc peste un an. În acest moment, în PNL Cluj există doi foști președinți ai acestui for, senatorii Marius Nicoară și Alin Tișe. Cel mai probabil, aceștia vor candida pentru noi mandate de parlamentar, iar locomotiva PNL pentru alegerile locale va fi Mihai Seplecan.

Cele mai citite

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Ana Blandiana a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar

Cunoscuta poetă Ana Blandiana a rememorat câteva momente complicate din biografia ei, mărturisind și că, într-o anumită perioadă, a lucrat pe șantier, ca ucenic...

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă