Renunţarea, cel puţin temporar, la ideea înlocuirii lui Emil Boc cu un tehnocrat a venit în condiţiile în care UDMR a transmis clar că nu doreşte schimbarea premierului, amintind în contrapartidă de protocolul semnat la începutul lunii martie. Protocol potrivit căruia, printre obiectivele coaliţiei la putere au fost incluse patru priorităţi ale UDMR: Statutul minorităţilor naţionale (dorită şi de grupul parlamentar condus de Varujan Pambuccian), reorganizarea regiunilor de dezvoltare şi continuarea descentralizării, implementarea Legii Educaţiei şi modificarea legislaţiei electorale (inclusiv în sensul diminuării pragului electoral). „Dorim ca cele din protocol să fie îndeplinite şi sunt deja termene foarte strânse în ceea ce priveşte Legea minorităţilor sau măsurile de revigorare economică. (…) Avem o lună, o lună şi jumătate în care va trebui să demonstrăm dacă coaliţia este viabilă sau nu. Nu ne gândim deocamdată la nici o schimbare de prim-ministru”, a precizat ieri ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
Cu alte cuvinte, udemeriştii spun răspicat democrat-liberalilor că nu este cazul să ceară un nou vot de învestitură în Parlament până nu sunt onorate măcar unele dintre promisiunile făcute.
Frunda subliniază „incapacitatea Guvernului”
Mesajul tranşant al UDMR a venit aproape simultan cu repunerea pe tapet, de către senatorul Gyorgy Frunda, a ideii că Uniunea trebuie să iasă de la guvernare şi, eventual, să poarte discuţii cu Uniunea Social-Liberală condusă de Victor Ponta şi Crin Antonescu. „Colegii mei care conduc în clipa aceasta UDMR au declarat că, dacă legea privind Statutul minorităţilor naţionale nu va fi adoptată până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, atunci UDMR va ieşi din această coaliţie guvernamentală”, a amintit Frunda atât lui Kelemen Hunor, cât şi democrat-liberalilor. În opinia senatorului, UDMR ar trebui să părăsească PDL şi UNPR şi din cauza „incapacităţii Guvernului de a adopta măsuri de stimulare economică şi relaxare financiară”.
Totodată, Frunda a avertizat PDL că ar putea avea surprize în cazul în care forţează instalarea unui tehnocrat la Palatul Victoria: „Există deputaţi şi senatori din cadrul coaliţiei care nu ar vota pentru un nou Guvern şi astfel acesta ar pica la vot”.
Mai mult, vicepremierul Marko Bela a avertizat că adoptarea tacită a unui proiect de lege care elimină predarea istoriei şi geografiei în limbile minorităţilor riscă să arunce coaliţia în aer. „Faptul că a trecut o astfel de iniţitivă demagogică şi ultranaţionalistă prin Camera Deputaţilor în mod tacit dovedeşte însă defecţiunile coaliţiei, şi anume că nu reuşim să avem majoritate nici pentru adoptarea unei legi, nici pentru respingerea unor proiecte proaste”, a spus senatorul UDMR.
Remaniaţii vor fi decişi în urma analizei lui Flutur
În prima şedinţă de după Convenţia Naţională, noua echipă de conducere a PDL a decis ca prim-vicepreşedintele Gheorghe Flutur să coordoneze o evaluare a oamenilor plasaţi în funcţii publice de PDL. Adică, nu doar a miniştrilor, ci şi a celor din eşaloanele inferioare (secretari de stat, şefi de agenţii, etc.), fie ei membri sau nu de partid.
În ceea ce-i priveşte pe membrii Cabinetului Boc, liniştiţi pot sta miniştrii care au ieşit învingători la Convenţie: Elena Udrea (Dezvoltare Regională şi Turism), Teodor Baconschi (Externe), Traian Igaş (Interne), Anca Boagiu (Transporturi). La bursa zvonurilor, candidaţi la remaniere ar fi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
De altfel, şi premierul Emil Boc a admis că, în unele cazuri, nominalizările PDL nu au fost cele mai bune, iar partidul a avut de suferit. Din acest motiv, pe viitor, democrat-liberalii vor să instituie un filtru „din punct de vedere profesional şi al integrităţii”. Prin urmare, conducerea PDL i-a însărcinat pe vicepreşedintele Monica Macovei şi pe preşedintele Comisiei de Integritate, deputatul Daniel Buda, să elaboreze un proiect de Cod etic al PDL.
Liderii democrat-liberali nu au luat, însă, nici o decizie cu privire la viitorul ministru al Muncii. Interimatul este asigurat încă de premierul Emil Boc.