Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

DECLARAȚIE. Continuă controversele din jurul competiției din 2022

Platini: „Cupa Mondială ar trebui retrasă Qatarului”

Fostul președinte al UEFA, Michel Platini, consideră că dacă a existat corupţie în procesul de vot din 2010, Cupa Mondială de fotbal ar trebui să nu mai aibă loc în Qatar.

Share

Cătălin Mihai 0 comentarii

23.06.2020 - 22:43

Debarcat de la conducerea Federației Europene de Fotbal (UEFA) în 2015, după un scandal de corupție în care a mai fost implicat și Sepp Blater, preşedintele FIFA de la acea vreme, Michel Platini a explicat motivele pentru care a votat în favoarea Qatarului, cu ocazia atribuirii Cupei Mondiale din 2022. Fosta stea a fotbalului francez este însă de părere că, dacă au existat acte de corupţie în procesul de desemnare a gazdei competiţiei, emiratului din Golful Persic ar trebui să îi fie retras dreptul de organizare a Cupei Mondiale. „Singurul lucru pe care l-am spus a fost că, dacă a existat corupţie, Cupa Mondială ar trebui retrasă Qatarului. Aceasta ar fi responsabilitatea FIFA”, a subliniat Platini.

Potrivit unei anchete France Football, pe 23 noiembrie 2010, cu nouă zile înainte de atribuirea Campionatelor Mondiale de fotbal din 2018, respectiv 2022, a avut loc o reuniune la care au participat printre alţii Nicolas Sarkozy, Tamim ben Hamad al-Thani, prinţul moştenitor al Qatarului, şi Michel Platini. În timpul acestei întevederi, conform publicației din Hexagon, a fost rând pe rând vorba de cumpărarea clubului PSG de către qatarieni, de creşterea procentului de acţiuni deţinute de ei la grupul Lagardere sau de înfiinţarea unui canal de sport (beIN Sports) pentru a face concurenţă Canal+. Totul ar fi fost convenit cu o singură condiție: Michel Platini să nu voteze Statele Unite pentru a găzdui ediția din 2022, cum avea de gând inițial, ci Qatarul.

„Faptul că o ţară arabo-musulmană primeşte Cupa Mondială este un lucru mai bun decât să fie atribuită din nou altora. Am dorit ca această Cupa Mondială să se joace în toate ţările din Golf, nu doar în Qatar. Dacă aş fi rămas la FIFA, aş fi putut obţine probabil acest lucru”, a spus triplul câştigător al Balonului de Aur, care a asigurat că în 2010 a votat conform convingerilor sale profunde.

Ales preşedinte al UEFA în 2007, Platini a fost suspendat în octombrie 2015 de Comisia de Etică a FIFA, pentru o plată controversată de 2 milioane de franci elvețieni primită de la preşedintele FIFA, Sepp Blater, în schimbul activităţii lui de consilier. Suspendarea fostei legende franceze a expirat pe 6 octombrie 2019.

Comentarii

loading...