7.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSportPlatini: „Cupa Mondială ar trebui retrasă Qatarului”

Platini: „Cupa Mondială ar trebui retrasă Qatarului”

Debarcat de la conducerea Federației Europene de Fotbal (UEFA) în 2015, după un scandal de corupție în care a mai fost implicat și Sepp Blater, preşedintele FIFA de la acea vreme, Michel Platini a explicat motivele pentru care a votat în favoarea Qatarului, cu ocazia atribuirii Cupei Mondiale din 2022. Fosta stea a fotbalului francez este însă de părere că, dacă au existat acte de corupţie în procesul de desemnare a gazdei competiţiei, emiratului din Golful Persic ar trebui să îi fie retras dreptul de organizare a Cupei Mondiale. „Singurul lucru pe care l-am spus a fost că, dacă a existat corupţie, Cupa Mondială ar trebui retrasă Qatarului. Aceasta ar fi responsabilitatea FIFA”, a subliniat Platini.

Potrivit unei anchete France Football, pe 23 noiembrie 2010, cu nouă zile înainte de atribuirea Campionatelor Mondiale de fotbal din 2018, respectiv 2022, a avut loc o reuniune la care au participat printre alţii Nicolas Sarkozy, Tamim ben Hamad al-Thani, prinţul moştenitor al Qatarului, şi Michel Platini. În timpul acestei întevederi, conform publicației din Hexagon, a fost rând pe rând vorba de cumpărarea clubului PSG de către qatarieni, de creşterea procentului de acţiuni deţinute de ei la grupul Lagardere sau de înfiinţarea unui canal de sport (beIN Sports) pentru a face concurenţă Canal+. Totul ar fi fost convenit cu o singură condiție: Michel Platini să nu voteze Statele Unite pentru a găzdui ediția din 2022, cum avea de gând inițial, ci Qatarul.

„Faptul că o ţară arabo-musulmană primeşte Cupa Mondială este un lucru mai bun decât să fie atribuită din nou altora. Am dorit ca această Cupa Mondială să se joace în toate ţările din Golf, nu doar în Qatar. Dacă aş fi rămas la FIFA, aş fi putut obţine probabil acest lucru”, a spus triplul câştigător al Balonului de Aur, care a asigurat că în 2010 a votat conform convingerilor sale profunde.

Ales preşedinte al UEFA în 2007, Platini a fost suspendat în octombrie 2015 de Comisia de Etică a FIFA, pentru o plată controversată de 2 milioane de franci elvețieni primită de la preşedintele FIFA, Sepp Blater, în schimbul activităţii lui de consilier. Suspendarea fostei legende franceze a expirat pe 6 octombrie 2019.

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan / Șansa plutește-n aer, dar lipsește un Dudu Georgescu

Se pare că toate astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan în fotoliul de primar general. Altfel nu se explică bătălia oarbă pentru căutarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă