5.8 C
București
sâmbătă, 10 decembrie 2022
AcasăSportPensii speciale pentru 600 de foşti parlamentari, de la 1 august

Pensii speciale pentru 600 de foşti parlamentari, de la 1 august

Aproximativ 600 de foşti parlamentari, dintre care 443 sunt foşti deputaţi şi circa 150 foşti senatori, vor beneficia de la 1 august de pensii speciale, Guvernul alocând la rectificarea bugetară 20 de milioane de lei pentru aceste indemnizatii speciale, transmite News.ro.

Potrivit proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetară pe anul 2016, Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru aceste pensii speciale, 13 milioane la Camera Deputaţilor şi 7 milioane lei la Senat, în condţtiile în care cuantumul indemnizaţiei se suporta din bugetul de stat şi se plăteşte prin bugetul Parlamentului.

Foştii senatori şi deputaţi care doresc să beneficieze de această indemnizaţie trebuie să depună o cere la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor sau al Senatului, după caz, până în acest moment fiind depuse aproape 600 de astfel de cereri.

Legea de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor prin care sunt introduse pensiile speciale pentru parlamentari a intrat în vigoare în luna ianuarie, dupa ce în decembrie preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea.

Foştii senatori şi deputaţi urmau să beneficieze de această insemnizaţie specială din martie, dar Guvernul respinsese în februarie normele metodologice redactate de conducerea Parlamentului.

Potrivit legii, parlamentarii beneficiază de indemnizaţia pentru limita de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limita de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Foştii deputaţi şi senatori vor primi pensia specială care va fi calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă nu mai mult de trei, în cuantumul a 0,55% din indemnizaţia de parlamentar.

De asemenea, pentru a beneficia de această pensie specială, ei trebuie sa fi încheiat cel puţin un mandat complet şi nu vor beneficia de pensii speciale parlamentarii condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie.

Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 290: Putin vorbește despre negocieri privind terminarea războiului

Pre;edintele Federației Ruse, Vladimir Putin, spune că ar putea exista negocieri în vederea finalizării a ceea ce numește “operațiunea militară specială” din Ucraina. Afirmațiile lui...

Avertizare de vânt puternic, pentru mai multe județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în orele următoare în trei judeţe.Potrivit meteorologilor, până...
Ultima oră
Pe aceeași temă