25.5 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSportPDL a luat ministerele economice, PSD – pe cele sociale

PDL a luat ministerele economice, PSD – pe cele sociale

» Dupa dispute aprinse, PSD si PDL au reusit ieri sa-si imparta portofoliile viitorului guvern: pesedistii s-au orientat spre ministerele cu mare impact social, democrat-liberalii spre cele economice.

» Pentru a-si adjudeca Transporturile si Finantele, pedelistii au renuntat la Interne si la Agricultura.

» In ambele partide, nemultumirile nu sunt deloc mici, in conditiile in care mai multi "grei" au toate sansele sa ramana pe dinafara guvernului.

Dupa aproximativ doua ore de discutii si dupa ce au convenit, in prealabil, la partid ce ministere sunt de importanta maxima, liderii PSD si PDL au reusit sa-si imparta 18 din cele 19 portofolii, lasand "pe dinafara" Ministerul Justitiei, rezervat unui independent.

Puteri sporite pentru vicepremier
Vicepremierul care va fi desemnat de PSD va avea in coordonare Departamentul de Afaceri Europene, dar si toate agentiile de reglementare.
PDL si-a adjudecat Finantele Publice, Transporturile, Economia, Apararea Nationala, Dezvoltarea Regionala, Comunicatiile, Cultura, Turismul si Tineretul si Sportul. Social-democratii au obtinut, in schimb, Munca, Educatia, Sanatatea, Agricultura, Administratia si Internele, Afacerile Externe, Mediul si Intreprinderile Mici si Mijlocii, la care se adauga si functia de ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul. Cu alte cuvinte, PSD a luat ministerele cu mare impact social, deloc de neglijat, mai ales in contextul anului electoral 2009, iar PDL si-a asigurat ministerele "banoase".

"Grei" lasati pe afara
Runda de impartire nu a fost insa una tocmai simpla, in conditiile in care ambele partide s-au luptat pentru patru ministere cu greutate: Transporturi, Administratie si Interne, Finante si Agricultura. Pentru fiecare dintre acestea au fost, de altfel, avansate si numele pretendentilor, unii dintre ei lideri cu greutate.
Runda de negocieri a fost precedata de intalniri ale pesedistilor si democrat-liberalilor pentru a stabili ce va pretinde mai intai fiecare partid. La PSD, formatiunea care avea dreptul sa aleaga prima, baronii locali si-au impus punctul de vedere, astfel ca intre Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Transporturilor a iesit invingator la vot primul. Democrat-liberalii, carora le-a revenit dreptul de a alege doua ministere dupa ce si-a exprimat PSD prima optiune, au ales prin urmare Finantele si Transporturile.

 

Faptul ca discutiile din interiorul fiecarui partid au fost destul de aprinse a reiesit si din declaratiile liderilor. In special ale social-democratilor. Miron Mitrea, de exemplu, a marturisit ca el se "uita cu atentie la Transporturi", dar ca pentru PSD sunt "importante" si Sanatatea, si Finantele, si Educatia, si Internele. "Toate sunt importante, in functie de judet. Intr-un judet, de exemplu, e mai importanta sanatatea, in alt judet e mai important invatamantul, in alt judet transporturile", a explicat Mitrea. Din partea liderului PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, s-a sugerat insa ca ar fi dorite si Afacerile Externe, pe langa Interne si Educatie. La randul sau, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca nu s-ar fi implicat in discutii despre persoane, ci ca ar fi dat doar "sfaturi" conducerii executive cu privire la modul in care ar trebui facute propunerile.

 

"Acest guvern trebuie sa mearga cu oameni solizi, seriosi, profesionisti, pentru ca ne asteapta o perioada dificila. (…) Ministrii nu ar trebui numiti pe criterii subiective, prefer oamenii stapani pe domeniul lor, sa fie oameni capabili", a declarat Iliescu, adaugand ca prefera la o adica si "nemembri" de partid.
Pe de alta parte, ideea ca lideri politici cu greutate vor ramane pe dinafara viitorului guvern s-a conturat si din conventia facuta de pesedisti si pedelisti ca din echipele ce negociaza impartirea sa nu faca parte persoane ce vizeaza vreun minister. Privind la componenta echipelor PSD si PDL – Mircea Geoana, Miron Mitrea, Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc si Liviu Dragnea si, respectiv, Emil Boc, Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur si Adriean Videanu – rezulta ca "din cartile" viitorului guvern au iesit si Dragnea, si Videanu.

 

"Am decis sa venim cu o delegatie din conducerea partidului in care sa nu fie persoane care ar putea opta pentru o functie ministeriala astfel incat sa influenteze cursul negocierilor. Am ales o echipa care sa nu fie susceptibila de a apara un interes sau altul", a explicat si liderul PDL, Emil Boc.
Anterior intalnirii de ieri de la pranz, s-a vehiculat ipoteza ca s-ar fi purtat la Palatul Cotroceni discutii si cu presedintele Traian Basescu pe tema configuratiei viitorului guvern. Informatia a fost insa infirmata de purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan.

» Independent "din zona breslei"
Potrivit intelegerii dintre PSD si PDL, Ministerul Justitiei va fi condus de un independent, iar un cuvant greu il va avea de spus, in aceasta numire, presedintele Traian Basescu. Potrivit liderului PSD, Mircea Geoana, viitorul sef va trebui "sa fie un garant al faptului ca independenta justitiei va fi facuta". "Justitia nu inseamna numai lupta impotriva coruptiei, ci si asigurarea justitiei pentru omul obisnuit", a mai spus Geoana. Potrivit liderului PSD, ministrul Justitiei va proveni, cel mai probabil, "din zona breslei".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă