» Lasati in ofsaid de social-democrati, liberalii au incercat ieri sa intoarca foaia, sustinand ca intalnirea cu liderii PSD nu a avut caracter "oficial".
» In contrapartida, si-au reamintit de formarea asa-zisului pol de centru-dreapta, luand in considerare si cooptarea PC.
» Cu mai putin de trei luni inaintea localelor, PNL discuta cu PSD si invita PC la negocieri, iar PC e interesat de PNL, dar semneaza pact de colaborare cu PSD.
Daca in prima faza au incercat sa minimalizeze semnificatia intalnirii de taina avute cu liderii PSD sau chiar au negat ca aceasta ar fi avut loc, liberalii au incercat ieri sa schimbe foaia, scotand la "inaintare" ideea coagularii fortelor de dreapta. Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a incercat sa justifice "misterul" in care este invaluita intalnirea de vineri seara prin faptul ca nu a fost una "oficiala". "Intalniri exista atat in plan local, cat si national cu toate formatiunile politice din spectrul politic. Aceste intalniri au diferite subiecte. Nu a existat nici o discutie oficiala referitor la aliante pre sau postelectorale. Nu a existat nici un fel de discutie oficiala in baza unui mandat cu vreuna dintre formatiunile politice", a precizat Orban cu privire la intalnirea dintre Mircea Geoana, Adrian Nastase, Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc cu premierul Tariceanu, secretarul general al PNL, Dan Motreanu, si ministrul Teodor Melescanu. Orban a preferat sa nu ofere insa un raspuns transant in legatura cu o eventuala alianta postelectorala cu PSD. "Nu pot sa va dau un raspuns. Vom fi de acord sa facem orice fel de colaborare la nivelul consiliilor judetene, al consiliilor locale, al consiliilor municipale, cu acele forte politice care sprijina programele de dezvoltare ale comunitatilor locale si ale judetelor pe care le sustin candidatii nostri", a declarat Orban. Acelasi vicepresedinte al PNL a tinut, in schimb, sa anunte ca Delegatia Permanenta convocata pentru 20 martie va decide cu privire la fuziunea liberalilor cu Actiunea Populara condusa de Emil Constantinescu, luandu-se in considerare negocieri si cu PC si PNTCD. Toate acestea, in perspectiva coagularii in jurul PNL a fortelor de dreapta din Romania, scop in care a fost formata si o echipa de negociere formata din vicepresedintii Crin Antonescu si Mihai Voicu, precum si din secretarul general Dan Motreanu.
Declaratiile liberalilor au starnit critici aprinse din tabara democrat-liberala, liderul Emil Boc acuzandu-l pe Calin Popescu Tariceanu de tradare a electoratului Aliantei D.A. "Acum cateva ore PNL propunea coagularea fortelor de dreapta, uitand ca in weekend au propus coagularea fortelor de stanga. Oare in ce tabara se mai afla PNL, in cea in care sta la masa cu Iliescu si Nastase, sau in alta, in care s-au trezit dimineata si vor sa fie de dreapta? (…) Oare sa fi uitat peste noapte electoratul Aliantei ceea ce a insemnat regimul Iliescu, bata ca simbol al democratiei originale?", s-a intrebat retoric Boc. Liderul PD-L a mai aratat ca un "cuplu" Tariceanu-Iliescu "compromite orice discutie democratica si a compromis votul dat Aliantei D.A.".
Spre deosebire de liberali, social-democratii nu s-au sfiit sa recunoasca intalnirea de vineri seara, existand chiar o informare in Biroul Permanent National al PSD cu privire la subiectele discutate. "Ne-am intalnit in weekend cu lideri ai PNL, inclusiv cu premierul Tariceanu", a declarat Geoana. El a adaugat ca au discutat despre calendarul electoral si despre solutiile de iesire din criza politica, aceasta ultima tema facand si obiectul unei scrisori trimise presedintelui Traian Basescu.
Stanga-dreapta
» Ideea liberalilor de cooptare a PC in asa-numitul pol de centru-dreapta, alaturi de Alianta Populara si de PNTCD, este cu atat mai interesanta cu cat conservatorii au semnat chiar ieri un pact de colaborare parlamentara cu PSD.
Potrivit purtatorului de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, formatiunea condusa pana nu demult de Dan Voiculescu este interesata de oferta PNL, dar nu vrea sa fuzioneze cu vreun partid. In plus, conservatorii considera ca aspectele doctrinare conteaza mai putin, urmarind incheierea de aliante sau colaborari parlamentare pe subiecte de interes public, precum cele din plan social, impotriva destabilizarii si haosului politic si al coruptiei. Un posibil partener in "combaterea" coruptiei pare sa fi gasit PC in PSD, in conditiile in care cele doua partide au semnat ieri un pact de colaborare parlamentara.
Cu alte cuvinte, cu mai putin de trei luni inainte de locale, PC ar vrea sa negocieze cu PNL, dar semneaza cu PSD. La randul lor, liberalii au descoperit ca pecistii s-ar incadra, o data cu pasul inapoi al lui Voiculescu, in partea dreapta a esichierului politic.
AMNEZIE
» Recent inscaunatul presedinte al Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a sustinut ieri in fata jurnalistilor ca nu-si mai aduce aminte ce anume s-a discutat la intalnirea de vineri seara cu liderii PNL. In cele din urma, Nastase a admis doar ca s-a decis ca participantii sa se abtina de la comentarii.
REFUZ
» PD-L nu are ce discuta cu PSD, a precizat ieri presedintele Emil Boc, lansandu-le totodata social-democratilor invitatia de a "iesi din ambiguitate". "PSD, daca doreste sa fie partid de opozitie, sa semneze motiunea noastra de cenzura sau sa depuna una a lor, proprie. Ii asiguram de votul total al PD-L pentru o motiune de cenzura", a mai spus Boc.