Parlamentul Romaniei, situat in Casa Poporului – cladirea gigantica unde isi avea resedinta dictatorul Nicolae Ceausescu – este, probabil, institutia romaneasca cea mai putin reformata care, din ianuarie 2007, va trebui sa se supuna regulilor europene, comenteaza publicatia electronica EUObserver. Mai mult, site-ul european apreciaza ca pe scena politica din Romania joaca inca fosti ofiteri de Securitate, activisti si membri ai fostului Partid Comunist, care fac si desfac aliante intre partidele politice, taraganeaza reforme si mutileaza legile, facandu-le sa nu mai semene deloc cu forma initiala. Si ca majoritatea parlamentarilor romani, inclusiv din randul coalitiei la putere, raman inca ostili reformelor. Dar da, totusi, o nota buna aliantei guvernamentale din ultimii doi ani care, dupa ce Traian Basescu a castigat fotoliul prezidential, a reusit sa impulsioneze o serie de reforme.
De asemenea, EUObserver comenteaza ca, din multe puncte de vedere, Romania si Bulgaria vor fi tratate de Uniunea Europeana ca state candidate si dupa aderarea de la 1 ianuarie 2007, adica Bruxellesul va continua monitorizarea severa a celor doua state in anumite sectoare. Concret, Bucurestiul si Sofia se vor confrunta si dupa 1 ianuarie 2007 cu aceleasi „instrumente” de monitorizare ca si in perioada preaderare – cum ar fi vizitele oficialilor europeni si obligatia de a redacta constant rapoarte in legatura cu progresele inregistrate.
Pe de alta parte, media europeana comenteaza afirmatia potrivit careia „Romania si Bulgaria vor fi membri de mana a doua ai Uniunii Europene”, subliniind ca in mare este vorba de speculatii, seful Unitatii Romania din cadrul Directiei Generale pentru Extindere a Comisiei Europene, Wenceslas de Lobkowicz, neconfirmand niciodata acest lucru.