15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportPAOK Salonic, sub protecția guvernului elen

PAOK Salonic, sub protecția guvernului elen

După ce Comisia Sporturilor Profesioniste din Grecia a solicitat retrogradarea cluburilor de fotbal PAOK Salonic, campioana en titre din prima ligă elenă, şi Xanthi, pe motiv că ar avea acelaşi acţionar, în persoana lui Ivan Savvidis, guvernul de la Atena a modificat legea care prevedea retrogradarea ambelor echipe.

Totul a pornit de la o plângere depusă de oficialii grupării Olympiakos Pireu, în care magnatul rus Ivan Savvidis era acuzat că ar deţine, în afară de PAOK, o parte din clubul Xanthi, lucru pe care omul de afaceri l-a negat.

„Acest atac are ca scop pătarea istoriei lui PAOK, echipă care a pus capăt dominaţiei lui Olympiakos. Ei au încercat de mai multe ori să o abată pe PAOK şi de fiecare dată au intrat mai adânc în noroi”, a reacţionat clubul din Salonic, într-un comunicat.

Anunțul posibilei retrogradări a campioanei a stârnit revoltă în Grecia, iar principalul contestatar al măsurii a fost chiar europarlamentarul conservator Theodoros Zagorakis, campion european cu naţionala Greciei, fost jucător şi președinte la PAOK.

Sub amenințarea unor proteste masive de stradă, guvernul de la Atena a intervenit și a modificat legile, decizând că posibilele sancţiuni nu vor prevedea retrogradările unor cluburi, ci se vor limita la amenzi și depunctări. „Ţara nu-şi poate permite luxul de a fi divizată din cauza fotbalului”, a explicat Stelios Petsas, purtător de cuvânt al guvernului elen. Astfel, cel mai probabil, cele două formații vor scăpa cu 6 puncte de penalizare și amenzi.

În acest moment, PAOK Salonic se află pe poziția secundă în campionatul Greciei, cu 52 de puncte, iar Xanthi este pe locul șapte, cu şanse de calificare în viitoarea ediţie a Europa League.

Cu Răzvan Lucescu la timonă, PAOK a făcut legea în sezonul trecut, reușind să câștige cupa și campionatul. Anterior, Lucescu o antrenase și pe Xanthi, între 2014 și 2017. Românul a părăsit gruparea din Salonic în vara lui 2019, pentru a semna cu Al Hilal.

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă