21.1 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Pandemia afectează cotele jucătorilor de fotbal

După ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat stare de pandemie, întrecerile sportive de pe bătrânul continent au început, rând pe rând, să își amâne etapele, iar fotbalul nu a făcut excepție. Întrucât criza este abia la început, iar nimeni nu poate estima când lucrurile vor reveni la normal, apar zvonuri privind deznodământul primelor ligi din Europa. Astfel, acestea ar putea fi încheiate fără a se mai disputa restul de meciuri, iar echipele aflate pe primele poziții ar urma să primească titlurile de campioane.

Potrivit Centrul Internațional de Studiu al Sportului de la Neuchatel (CIES), dacă nu vor mai avea loc meciuri până pe 30 iunie, așa cum se preconizează, întreaga industrie a fotbalului va avea de suferit, iar valoarea loturilor va scădea dramatic.

Conform studiului realizat de CIES, cota jucătorilor din primele cinci ligi din Europa (Anglia, Spania, Italia, Germania și Franța) va scădea cu 28%, de la 32,7 la 23,4 miliarde de euro. Pierderea de 9,3 miliarde de euro ar urma să fie împărțită de toți granzii fotbalului european.

Cel mai afectat club ar fi, în această situaţie, Olympique Marseille, al cărui lot îşi va diminua valoarea cu 37,9%, iar cea mai puţin afectată ar fi tot o grupare din Hexagon, Stade Brest, cu o scădere de doar 11%, în condiţiile în care are opt jucători ale căror contracte se vor încheia la 30 iunie. Dintre marile puteri, Inter Milano ar urma să fie cea mai afectată, cu o scădere a valorii lotului de 35,7%, reprezentând nu mai puțin de 276 milioane de euro.

Real Madrid ocupă poziția a 12-a în acest clasament (31,8%, de la 1,1 miliarde la 750 de milioane), iar Barcelona este pe 18 (31,3%, de la 1,17 miliarde la 804 milioane).

Jucătorii ale căror cote se vor prăbuși rapid sunt cei maturi, cu contracte pe termen scurt şi care au jucat mai puţine meciuri în acest sezon decât în cel precedent. Un exemplu elocvent este cel al francezului Paul Pogba, legitimat la Manchester United, a cărui valoare va scădea cu aproape 50%, de la 65 milioane la 35 milioane euro.

Studiul a ținut cont de mai mulţi factori, precum vârsta jucătorilor, durata contractelor, parcursul carierelor şi performanţele recente.

Ultima oră
Pe aceeași temă