14.7 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăSportPambuccian: Majorarea TVA cu 6% poate acoperi cei 1,3% din PIB

Pambuccian: Majorarea TVA cu 6% poate acoperi cei 1,3% din PIB

Creşterea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 19% la 25% este varianta pe care Guvernul o ia în calcul cel mai serios pentru a compensa imposibilitatea de a scădea pensiile cu 15%, au declarat, vineri, pentru Agerpres, surse ministeriale, după o serie de discuţii care au avut loc la Guvern între membrii Cabinetului Emil Boc.

Potrivit surselor citate, creşterea TVA ar fi considerată de Guvern suficientă, dublată de scăderea salariilor bugetare cu un sfert, fără să mai fie nevoie şi de majorarea cotei unice de impozitare.

„Creşterea TVA la 25% este văzută ca soluţie, atât, fără alte majorări. Şi se merge mai departe pe scăderea salariilor din sectorul bugetar cu 25%”, a afirmat unul dintre participanţii la discuţiile de la Guvern.

Prezent la discuţiile de la Guvern, liderul deputaţilor minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian, a confirmat pentru Agerpres că varianta creşterii TVA la 25% ar putea acoperi deficitul de 1,3% din Produsul Intern Brut pe care l-ar fi recuperat reducerea pensiilor cu 15%.

„Majorarea TVA cu 6% poate acoperi cei 1,3% din PIB”, a declarat Pambuccian.

Deputatul a menţionat, însă, că Guvernul lucrează şi la variante combinate, în care să se majoreze TVA, cota unică de impozitare, precum şi contribuţiile la asigurările sociale de stat, sănătate, şomaj.

„Astăzi am analizat toate variantele posibile. S-a analizat creşterea TVA, a cotei unice, a contribuţiilor. Guvernul lucrează şi la variante combinate, să vedem ce rezultate ar putea avea, pentru că sunt complicate. Problema este că, orice variantă ai alege de mărire a taxelor, loveşti direct în economia reală. În situaţia scăderii salariilor şi pensiilor, se lovea indirect în economie”, a mai spus deputatul.

Pambuccian le-a prezentat vineri miniştrilor şi celorlalţi membri ai Cabinetului şi o soluţie de scădere a investiţiilor de stat, însă nici aceasta nu s-a bucurat de succes supusă analizei.

„Nu ar merge nici varianta aceasta, pentru că deja au fost contractate anumite investiţii şi trebuie plătite, pentru că altfel statul riscă să fie dat în judecată de furnizori şi să fie obligat să plătească şi investiţiile, şi alte despăgubiri”, a spus Varujan Pambuccian.

Vineri, după decizia Curţii Constituţionale de neconstituţionalitate a legilor austerităţii, majoritatea miniştrilor PDL au venit la Guvern, pentru discuţii cu premierul Emil Boc. Printre miniştrii s-au numărat ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, ministrul Ecnomiei, Adriean Videanu, al Transporturilor, Radu Berceanu, al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

În prima parte a zilei, a venit la Guvern şi ministrul UDMR al Sănătăţii, Cseke Attila, iar după ora 20.30, şi vicepremierul Marko Bela, însoţit de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, cei doi participând în cursul zilei de vineri la o serie de acţiuni în judeţul Mureş.

De asemenea, la discuţii au participat preşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberala Roberta Anastase, vicepreşedinţii PDL Ioan Oltean, Sulfina Barbu, Raluca Turcan.

Sâmbătă, Cabinetul Emil Boc este aşteptat să se reunească în şedinţă.

Cele mai citite

Investițiile americane în România ajung la 7,2 miliarde de euro, dar suprareglementarea îngrijorează investitorii

Conform celor mai recente date, soldul investițiilor americane în România a atins 7,2 miliarde de euro în 2022, plasând Statele Unite pe locul al...

România învinge Cipru cu 3-0 în deplasare în Liga Națiunilor și conduce grupa din care face parte

Naţionala de fotbal a României a învins echipa Ciprului cu scorul de 3-0 (3-0), sâmbătă seara, pe AEK Arena din Larnaca, în Grupa a...

Băncile reduc dobânzile la depozite, dar creditele devin mai costisitoare

Băncile din România au început să transfere scăderea ratei dobânzii cheie în dobânzile oferite clienților pentru depozitele la termen, în timp ce costurile creditelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă