In ciuda faptului ca presedintele Traian Basescu a invocat, in urma rundelor de consultari de la Palatul Cotroceni, termene precise pentru conturarea noului sistem de vot, termene care daca nu sunt respectate sunt gata sa declanseze referendumul, majoritatea membrilor Comisiei de Cod electoral nu par sa se grabeasca foarte tare in demararea dezbaterilor. In plus, senatorii si deputatii invoca "alte prioritati" aflate pe agenda comisiei, incepand cu trei ordonante de urgenta guvernamentale, care trebuie discutate si aprobate repede deoarece vizeaza organizarea alegerilor pentru Parlamentul European.
"Deocamdata nu s-a demarat nimic. Urmeaza sa stabilim un calendar al dezbaterilor. Unii au zis pana la sfarsitul sesiunii, altii au spus catre toamna", ne-a declarat senatorul PRM Verginia Vedinas, membru al Comisiei de Cod electoral. Parerea este impartasita si de alti parlamentari. Chiar si cei mai optimisti nu se hazardeaza sa spuna ca discutiile vor incepe mai devreme de zece zile, doua saptamani. "In noua luni de-abia am elaborat o lege cu 30 de articole", sustin membrii comisiei referindu-se la proiectul privind alegerile pentru Parlamentul European. De altfel, toti sunt de acord ca, in pofida vointei politice afisate la nivel declarativ, vor fi numeroase dezbateri si divergente de opinie. "Legea care se va elabora va pune suficiente probleme pentru a ne putea propune un termen", ne-a mai spus Verginia Vedinas.
"Avem primite pentru intocmirea raportului trei ordonante de urgenta, doua inregistrate la Senat, a treia la Camera Deputatilor. Mai avem si un proiect de lege privind Autoritatea Electorala Permanenta care trebuie dezbatut", ne-a declarat si deputatul UDMR Marton Arpad-Francisc, membru in aceeasi comisie comuna.
Pe ordinea de zi a Comisiei de Cod electoral figureaza nu mai putin de 19 propuneri legislative, la care se adauga cele trei ordonante de urgenta ale Guvernului. Acestea din urma, OUG nr. 1, 8, respectiv 9, din februarie 2007, vizeaza organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, motiv pentru care senatorii si deputatii considera ca trebuie dezbatute rapid, mai ales ca sunt prevazute si termene in care sa fie aprobate. Cele trei ordonante de urgenta au fost date de Executiv la mai putin de o luna de la publicarea in Monitorul Oficial a Legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru PE, lege careia i-a trebuit mai bine de o jumatate de an pentru a trece prin Parlament.
Alegerile pot fi amanate si fara HG-ul lui Tariceanu
Partidele din Opozitie care doresc sa nu mearga la urne in 13 mai au gasit o alta modalitate de a fenta data stabilita pentru scrutinul european. Comisia speciala electorala din Parlament are in dezbatere cele trei ordonante ale ministrului Vasile Blaga, care modifica Legea de organizare a alegerilor electorale, adoptata deja de Parlament. Cele trei ordonante sunt contestate de Opozitie ca fiind neconstitutionale si pe motiv ca "se pregateste fraudarea alegerilor". Deputatul PSD Valeriu Zgonea, membru al Comisiei electorale, ne-a declarat ca social-democratii intentioneaza chiar sa conteste aceste ordonante la Curtea Constitutionala, explicand ca alegerile pentru Parlamentul European "nu se pot organiza atat timp cat legislatia este contestata". De altfel, Comisia electorala, condusa de liberalul Mihai Voicu, si-a propus inca de la inceput sa amane pe cat posibil dezbaterile. Desi comisia va finaliza un raport pentru ordonantele respective, in cazul in care acestea ar fi respinse in Camera si in Senat si ar fi contestate la Curtea Constitutionala organizarea alegerilor in 13 mai ar fi pusa sub semnul intrebarii. De mentionat ca, in Comisia electorala PD si UDMR, care se opun amanarii alegerilor pentru PE, nu au decat 4 voturi din totalul de 17. (A.V.D.)