2.4 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăSportOpozitia va bloca Guvernul Boc in Palatul Victoria

Opozitia va bloca Guvernul Boc in Palatul Victoria

» Adoptarea motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei" ar inseamna ca Executivul nu mai poate guverna prin ordonante de urgenta.

» Din ce in ce mai sigure de succesul motiunii ce va fi supusa la vot marti, partidele de opozitie pledeaza pentru un guvern de tehnocrati.

» PDL respinge categoric ideea, argumentand ca expertii nu isi vor putea pune ministerele in functiune.

La prima vedere, ministrii PDL nu ar avea motive sa se teama de motiunea de cenzura, chiar daca ea va fi aprobata. Ei sunt deja interimari, iar adoptarea motiunii de cenzura nu ar face decat sa le reinnoiasca interimatul in asteptarea nominalizarii unui nou premier de catre Traian Basescu. Liderii PDL au dat de inteles ca presedintele nu este interesat sa "temporizeze" lucrurile, dar este evident ca "n-are cum sa decida niste lucruri pana nu vede ce se intampla", dupa cum a explicat Radu Berceanu. Prin urmare, interimatul se va prelungi.

Practic insa, premierul Boc stie ca eventuala adoptare a motiunii de cenzura pune Executivul in imposibilitatea de a guverna prin ordonante de urgenta. Or, aceasta a fost principala metoda de legiferare in ultimul an. Fiind vorba de un  guvern care va fi pierdut sprijinul Parlamentului, premierul va fi obligat sa treaca prin Parlament orice fel de legiferare pentru ca a devenit nereprezentativ. Nu intamplator, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, "premierul le-a cerut ministrilor sa verifice ce masuri trebuie promovate prin ordonante de urgenta, iar multi ministri au pregatit deja o serie de astfel de acte normative", iar astazi urmeaza o sedinta de guvern pentru ca aceste ordonante sa poata fi aprobate inainte de motiunea de cenzura.

Vicepresedintele executiv al UDMR, Laslo Borbely, a confirmat consecintele practice ale motiunii de cenzura: "Motiunea de cenzura este facuta impotriva actualului Guvern. Cabinetul poate in continuare sa stea pana la alegerile prezidentiale, dar trebuie sa-i fie taiate aripile", referindu-se exact la imposibilitatea Guvernului nesustinut de Parlament de a mai adopta ordonante de urgenta.
sedinta de guvern de astazi ar putea provoca insa si mari suprize. Unii lideri ai PDL, siguri ca motiunea de cenzura va fi adoptata, propun ca membrii Guvernului Boc sa-si dea demisia inainte de votul din Parlament, evitand astfel infrangerea la scena deschisa. Nici aceasta varianta nu va duce insa la inlocuirea practica a ministrilor PDL, ei reinnoindu-si cu acest prilej interimatul.

Chiar fara motiunea de cenzura, Guvernul Boc II trebuie sa se gandeasca insa si la momentul expirarii interimatelor initiale de la fostele ministere PSD, moment care va avea loc in jur de 10 noiembrie. Dar presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a spus franc ca PDL nu a discutat nici varianta  completarii cu tehnocrati a Cabinetului si nici pe cea a unui guvern restructurat, alt semn ca se prefera interimatul.

PSD cauta o noua majoritate
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca votarea motiunii de cenzura impotriva Guvernului interimar al lui Emil Boc trebuie sa duca la alcatuirea unei majoritati parlamentare capabile sa impuna un cabinet de tehnocrati. "Sper sa fie prima motiune de cenzura din ultimii 20 de ani care reuseste. (…) Suntem hotarati sa punem capat unui guvern si unui regim politic care au dezamagit majoritatea populatiei", a spus el, adaugand ca e nevoie de "un guvern de buni specialisti, care sa poata sa lucreze cu noua majoritate un proiect de buget". Mircea Geoana spune ca Traian Basescu va fi nevoit sa accepte noua majoritate parlamentara: "Amintesc faptul ca domnul Basescu a repetat aproape obsesiv in perioada guvernului Tariceanu II ca un guvern trebuie sa aiba o majoritate transparenta. Vom merge si ii vom spune domnului presedinte ca exista o majoritate transparenta in Parlament, formata din PSD si PNL, si in mod evident raspunsul domniei sale va trebui sa fie cat de cat coerent cu ceea ce a spus anul trecut".

PNL vrea guvern de experti, PDL – sa-si pastreze ministrii
Ideea unei echipe de tehnocrati la Palatul Victoria este agreata de PNL. Partidul candidatului Crin Antonescu se fereste insa de o asociere prea evidenta cu PSD. Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a intervenit imediat: "Domnul Geoana nu e purtator de cuvant la PNL. (…) Pana acum o saptamana a format o majoritate cu PDL, dar apreciem faptul ca domnul Geoana a anuntat ca sustine ideea ca sa fie un guvern de tehnocrati". Acuzandu-l pe Mircea Geoana ca "e obisnuit sa se gudure pe langa domnul Basescu", Ludovic Orban a punctat in schimb ca PNL va merge "la orice fel de consultare constitutionala legata de formarea noului guvern si vom face publica oferta noastra de premier independent, pentru a rezolva criza politica provocata de Traian Basescu si Mircea Geoana".

Fapt este ca nici PSD – cu "un guvern de foarte buni specialisti, cu prim-ministru un om de calitate care sa aiba credibilitate publica" – si nici PNL, cu al sau "premier independent", nu avanseaza nume, semn ca negocierile sunt abia in preliminarii, iar posibilitatea practica de a-l inlocui pe Emil Boc va aparea abia dupa alegeri.

Varianta unui guvern de tehnocrati care sa guverneze cel putin pana dupa alegerea noului presedinte este vehiculata de mai multe saptamani in cercurile politice, inclusiv in cele ale PDL. Dar imediat dupa plecarea PSD de la guvernare, Vasile Blaga si, in urma cu doua zile, Radu Berceanu au respins categoric o astfel de ipoteza. Ministrul Transporturilor se arata convins ca expertii n-ar  avea cum sa guverneze in Romania: "Un guvern de tehnocrati este o grupa de oameni care, chipurile, sunt ministri si cu care toti se joaca cum se joaca mata cu un ghemotoc de hartie. Da? Mai da o laba din partea asta, mai da o laba din partea ailalta. N-are nici o sustinere, n-are nimic. Nimeni n-are nici o responsabilitate decat ei (ministrii – n.r.)".

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Slăbiciunea Rusiei pe două fronturi, evidențiată de ofensiva rebelilor din Siria

Evenimentele recente din Siria, unde forțele rebele au realizat cel mai rapid avans pe câmpul de luptă din ultimii 13 ani, sugerează că Rusia...

Mihai Popescu, criticat dur după meciul cu Agricola Borcea. „Jucător de Divizia C”

Fundașul FCSB-ului, Mihai Popescu, a fost ținta criticilor după prestația sa în meciul cu Agricola Borcea, câștigat de campioană cu 2-1 în etapa a...

Rațiu, planul de rezervă pentru Real Madrid dacă transferul lui Alexander-Arnold pică!

Real Madrid se pregătește intens pentru viitoarea perioadă de transferuri, iar unul dintre posturile prioritare este cel de fundaș dreapta. În cazul în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă