Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Olympique Marseille, amendată pentru încălcarea regulilor fair play-ului financiar

Clubul francez de fotbal Olympique Marseille a fost amendat cu 3 milioane euro pentru încălcarea regulilor fair play-ului financiar (FFP), dar va putea juca în Liga Campionilor în sezonul viitor, a anunţat vineri UEFA.

Share

Rl online 0 comentarii

19.06.2020 - 19:29

Pe lângă amendă, Camera de judecată a Comisiei de control financiar al cluburilor (ICFC) din cadrul UEFA a decis să retragă 15% din sumele pe care clubul le va primi pentru participarea sa în cupele europene în sezonul 2020-2021, eventual şi în sezonul 2021-2022 dacă va obţine calificarea, şi să impună o limită de 23 de jucători pentru lotul ce va putea participa la cupele europene până în stagiunea 2022-2023.

Acest verdict îndepărtează definitiv scenariul de care se temeau suporterii: interdicţia de a juca în Liga Campionilor, după ce echipa şi-a câştigat pe teren dreptul să dispute această competiţie, încheind pe locul 2 ultimul sezon din Ligue 1, întrerupt de coronavirus.

OM plăteşte pentru dezechilibrul financiar în 2018-2019, care a atras atenţia forului fotbalistic european.

Pe 5 martie, UEFA a anunţat că dosarul trece de la Camera de instrucţie la cea de judecată, deoarece OM a depăşit deficitul negociat: pierderile nu trebuiau să fie mai mai mari de 50 de milioane de euro în iunie 2019, însă erau de 91 de milioane de euro.

Marseille semnase un acord valabil patru sezoane, valabil până în 2023, în care se angaja că-şi va reduce cheltuielile pentru a ajunge la echilibru.

Şi în sezonul trecut OM înregistra un deficit de 78,5 milioane de euro şi a fost sancţionat cu retragerea a 6 milioane de euro din încasările datorate participărilor la viitoarele competiţii europene: 2 milioane ferm şi 4 milioane cu condiţia respectării angajamentelor din partea clubului.

Potrivit primei sancţiuni, clubul va fi nevoit să limiteze la 23 (faţă de 25) numărul jucătorilor pe care îi va putea înscrie în cupele europene în sezonul 2020/2021. Vineri, UEFA a decis prelungirea acestei sancţiuni până în sezonul 2022-2023.

Preşedintele lui OM, Jacques-Henri Eyraud, şi echipele sale au negociat îndelung în legătură cu FPF. Oficialul a făcut mai multe drumuri până la sediul UEFA de la Nyon, apoi discuţiile au continuat la distanţă în timpul crizei sanitare.

Eyraud a apărat viziunea sa şi cea a proprietarului clubului, omul de afaceri american Frank McCourt: primii ani au fost consacraţi unor proiecte masive pentru lansarea proiectului lor.
McCourt a investit deja în jur de 250 de milioane de euro în clubul pe care l-a cumpărat în octombrie 2016.

Regulile fair play-ului financiar interzic cluburilor participante în cupele europene să cheltuie mai mult decât câştigă şi limitează injecţiile de capital din partea proprietarilor.

Comentarii

loading...