27 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSportOlosz despre trimiterea lui în judecată: Balon de săpun umflat la comandă,...

Olosz despre trimiterea lui în judecată: Balon de săpun umflat la comandă, găselniţă politică

Deputatul UDMR de Covasna Olosz Gergely susţine că trimiterea lui în judecată pentru trafic de influenţă nu este altceva decât „un balon de săpun umflat la comandă, o găselniţă politică pentru denigrarea lui, o gafă profesională inacceptabilă pentru DNA”, transmite corespondentul Mediafax.

Deputatul UDMR de Covasna Olosz Gergely susţine, într-un comunicat de presă transmis joi seară, că decizia DNA de a-l trimite în judecată în pragul campaniei electorale nu l-a luat prin surprindere, cu atât mai mult cu cât a trăit o experienţă similară în urmă cu patru ani.

„Cazul creat în jurul numelui meu nu este altceva decât o făcătură, având scopul de a mă denigra pentru a-mi afecta imaginea şi a-mi diminua şansele de reuşită în cursa electorală”, spune Olosz.

Olosz adaugă că la fel au evoluat lucrurile şi în anul 2008, când, în prag de alegeri, a fost nevoit să se apere în faţa unor acuzaţii „extrem de grave”, dar care nu aveau nicio legătură cu realitatea.

„A fost nevoie atunci de un an şi jumătate să se demonstreze că acuzaţiile au fost inventate, dar nevinovăţia mea nu a fost la fel de interesantă şi de mediatizată ca şi scandalul iniţial a cărui ţintă eram. Nu pot să nu observ că şi acum, ca în 2008, acuzaţiile imaginare care mă privesc au fost aruncate pe piaţă, au fost prezentate opiniei publice, cu câteva momente înainte de startul campaniei electorale”, susţine Olosz.

Citeşte şi:

Deputatul Olosz Gergely, ANCHETAT pentru MITĂ şi TRAFIC DE INFLUENŢĂ

El afirmă în legătură cu cazul actual că acesta este din nou „un balon de săpun umflat la comandă, o găselniţă politică pentru denigrarea lui, o gafă profesională inacceptabilă pentru DNA”.

Potrivit acestuia, cei care „au fabricat” acest caz nu urmăresc decât un singur scop, acela de a-l împiedica să-şi reprezinte comunitatea şi să-şi fac datoria.

„În UDMR au mai existat şi probabil vor mai fi situaţii similare celei în care mă găsesc eu acum. Şi alţi colegi au fost, fără vină, ţinta celor care vor să slăbească potenţialul Uniunii de a reprezenta comunitatea maghiară, ultimul caz de acest gen fiind cazul «Miko» (cazul retrocedării Colegiului «Szekely Miko» din Sfântu Gheorghe – n.r.)”, arată Olosz.

Totodată, el spune că va sta la dispoziţia justiţiei şi că are încredere în justiţie.

„Asemenea acţiuni nu mă sperie şi nici nu mă intimidează. Rămân fidel comunităţii mele şi voi continua să îmi fac datoria faţă de cei pe care îi reprezint”, conchide deputatul Olosz Gergely.

Deputatul UDMR Olosz Gergely, fost preşedinte ANRE în perioada 2007-2008, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, alături de patru reprezentanţi ai unor firme, pe care i-ar fi ajutat să obţină contracte oneroase, cerând în schimb peste 500.000 de euro şi 400.000 de lei.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Olosz Gergely, fost preşedinte al ANRE în perioada 2007 – 2008, în prezent deputat, pentru trafic de influenţă, în formă continuată, se arată într-un comunicat de presă de joi al DNA.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi Ion Bîrcină şi Costin Iliescu, reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale, pe care procurorii anticorupţie îi acuză de asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă şi cumpărare de influenţă, în formă continuată.

De asemenea, procurorii i-au trimis în judecată pe Cătălin Stan, administrator de drept la SC Power Plus SRL, pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă, cumpărare de influenţă, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârşită în scopul ascunderii comiterii infracţiunii de cumpărare de influenţă, în formă continuată şi evaziune fiscală, precum şi pe Ovidiu Ionel Badea, administrator al SC Budirom Serv SRL, pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Dosarul a fost trimis petnru judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada mai 2010 – februarie 2011, Ion Bîrcină, Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa lui Olosz Gergely, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere.

În acest context, în perioada mai 2010 – 29 septembrie 2010, deputatul Olosz Gergely, fost preşedinte al ANRE, a pretins, pentru sine şi pentru altul, de la cei trei suma de 516.000 de euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC Power Plus SRL, firmă controlată de grupul Bîrcină, şi o altă societate comercială tip off shore.

„Din suma pretinsă, Power Plus SRL a transferat în conturile acestui off shore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de inculpatul Stan Cătălin”, au notat procurorii în documentul citat.

De asemenea, procurorii îl acuză pe Olosz Gergely că în perioada septembrie – noiembrie 2010 a pretins de la aceleaşi persoane şi a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei.

În schimbul banilor, Olosz Gergely şi-a exercitat influenţa, respectiv a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ România SA, susţin procurorii DNA.

„Traficul de influenţă s-a materializat în forma determinării de către Olosz Gergely a funcţionarilor de la CEZ România şi CEZ Distribuţie SA să încheie cu firmele controlate de asocierea Bîrcină următoarele contracte: să execute întocmai şi la timp plăţile din contractul de vânzare-cumpărare de energie electrică dintre SC Power Plus SRL şi SC CEZ Vânzare SA; contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ Distribuţie SA şi SC Budirom Serv SRL (firmă din grupul Bîrcină); contractul de cesiune de creanţă dintre SC CEZ Distribuţie SA şi SC Budirom Serv SRL, având ca obiect cesionarea creanţei de 30 milioane lei, creanţă certă, lichidă şi exigibilă, pe care cedentul o avea împotriva CN CFR SA, derivând din contractele de furnizare de energie electrică pe care cedentul le-a încheiat cu CFR; în plus, urmare a aceleiaşi influenţe, s-a hotărât ca, în a doua etapă, să se cesioneze şi creanţa în valoare de 36.204.674 lei către aceeaşi firmă (creanţă cu acelaşi regim ca cel din prima etapă)”, au precizat procurorii.

De asemenea, în perioada noiembrie 2010-februarie 2011, Olosz Gergely şi-a folosit influenţa, „astfel cum a fost cumpărată de grupul Bîrcină”, pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiţii din fonduri europene pe direcţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.

„Ca urmare, în aceeaşi perioadă, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bîrcină contactarea unor consultanţi pe fonduri europene”, au mai scris procurorii anticorupţie în rechizitoriul trimis instanţei.

La rândul său, în perioada 2010 – 2011, Cătălin Stan, în calitate de administrator de drept la SC Power Plus SRL, a înregistrat în contabilitatea acestei firme, cu titlu de cheltuieli deductibile, sumele transferate în baza contractului de consultanţă, consecinţa fiind prejudicierea bugetului de stat cu suma de 350.144,96 lei, reprezentând impozit pe profit.

În vederea confiscării şi recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Olosz Gergely, Ion Bîrcină, Costin Iliescu şi Cătălin Stan, precum şi a părţii responsabile civilmente SC Power Plus SRL.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă