-0 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSportOlguţa Vasilescu: Preşedintele Băsescu este recidivist, din păcate, în materie de discriminare

Olguţa Vasilescu: Preşedintele Băsescu este recidivist, din păcate, în materie de discriminare

Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, duminică, la Craiova, că îl aşteaptă, luni, pe preşedintele Traian Băsescu la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), dar crede că acesta “nu va avea curajul să vină să-şi susţină punctul de vedere” transmite corespondentul MEDIAFAX.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discrimării este convocat, luni, la ora 10.00, după ce senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Egalitate de Şanse din Senat, a formulat o plângere împotriva preşedintelui Traian Băsescu, în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 137/2000 pentru “afirmaţii discriminatorii” atunci când a făcut referire la persoanele cu dizabilităţi, în contextual în care vorbea despre monarhie.

“Este invitat şi preşedintele, nu vred că va avea curajul să vină să susţină punctul de vedere şi va trimite probabil avocaţii sau un punct de vedere scris. Eu aş prefera, totuşi, ca la această instituţie a statului care este foarte importantă să se prezinte preşedintele României, măcar din respect pentru această instituţie care se numeşete CNCD”, a declarat, duminică, senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu.

Potrivit acesteia, în baza plângerii, preşedintele Traian Băsescu poate primi o amendă între “şase milioane de lei vechi şi 80 de milioane de lei vechi pentru orice afirmaţie de natură discriminatorie”.

“Domnul preşedinte Traian Băsescu este recidivist, din păcate, în materie de discriminare, el a mai primit o amendă din partea CNCD şi a mers în instanţă şi a fost anulată, dar iată că CNCD este chemat a doua oară să se pronunţe pentru a plângere formulată nu doar de un senator al României ca să spună că este un demers politic, ci de o Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) care protejează, de asemenea, persoanele cu dizabilităţi, ONG independent care nu are nicio legătură cu vreo structură politică”, a mai spus senatorul PSD.

Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a apreciat că, dacă luni votul nu va fi politizat, atunci preşedintele Traian Băsescu va primi o amendă.

“Eu am formulat această plângere pentru a apăra persoanele cu dizabilităţi pentru că există o legislaţie în România care protejează persoanele cu dizabilităţi pentru a profesa în România pentru a putea ajunge în unele funcţii. Avem chiar un preşedinte care are o dizabilitate, dizabilitate pe care nu eu o recunosc, ci chiar Institutul de Mariană a fost declarat inapt pentru că are o deviaţie uşoară la ochiul drept şi din această cauză nu vede bine. Iată că domnul preşedinte, într-un stat atât de protectiv cu persoanele cu dizabilităţi, a putut să profeseze, să fie căptian de navă şi chiar să fie preşedintele României. În aceste condiţii, nu văd de ce alte persoane cu dizabilităţi nu ar putea să ajungă într-o funcţie în statul român. Nu este vorba de protejarea monarhiei, ci a persoanelor cu dizabilităţi”, a mai spus senatorul Vasilescu.

Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a afirmat, în 26 septembrie, la Craiova că, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Egalitate de Şanse din Senat, cere CNCD sancţionarea lui Traian Băsescu pentru “afirmaţii discriminatorii” atunci când a făcut referire la persoane cu dizabilităţi, în contextul în care vorbea despre monarhie.

“În calitate de preşedinte al Comisiei pentru Egalitate de Şanse din Senatul României, am sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării faţă de afirmaţiile pe care le-a făcut preşedintele la postul B1 Tv, în data de 22 septembrie, la emisiunea lui Ion Cristoiu. Făcând referire la monarhie, acesta s-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă un urmaş al regelui s-ar naşte cu dizabilităţi. Având în vedere faptul că au fost foarte mulţi lideri politici din istoria lumii care au avut diverse dizabilităţi, dar asta nu i-a împiedicat să conducă popoare, cred că este o afirmaţie discriminatorie. (…) Am cerut CNCD să sancţioneze acestă afirmaţie în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă la Craiova, senatorul Lia Olguţa Vasilescu.

Şi Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a anunţat că a depus vineri o plângere adresată CNCD, în care se sesizează “caracterul discriminatoriu” al declaraţiilor făcute de preşedintele Băsescu într-o emisiune televizată.

“Invitat la emisiunea «Ultimul Cuvânt» de la B1 TV, difuzată în data de 22 septembrie 2011, preşedintele României a făcut următoarele declaraţii: «80% din români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat. Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?». (…)În condiţiile în care Constituţia României prevede în art. 16 (1) că «cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări» considerăm abuzivă şi flagrant discriminatorie afirmaţia preşedintelui României care anulează astfel principiile egalităţii de şanse şi egalităţii în faţa legii a tuturor cetăţenilor, indiferent de dizabilităţile acestora”, se arăta în comunicatul FACIAS.

Cele mai citite

Cel puțin doi morți și opt răniți, într-un atac în Ierusalim

Două persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite, dintre care cinci grav, în această dimineaţă, într-un atac cu arme de foc...

Cel puțin doi morți și opt răniți, într-un atac în Ierusalim

Două persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite, dintre care cinci grav, în această dimineaţă, într-un atac cu arme de foc...

Majoritatea britanicilor vor reintegrarea pe piața unică a UE

Majoritatea britanicilor susțin reintegrarea pe piața unică a Uniunii Europene(UE), chiar dacă asta ar însemna restabilirea liberei circulații a lucrătorilor din blocul european, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă