-0.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSportOferta PDL, către UDMR: 12 teritorii istorice. Paleologu: Acum nu vom ceda...

Oferta PDL, către UDMR: 12 teritorii istorice. Paleologu: Acum nu vom ceda absolut tot ce vrea UDMR. Să mai lase şi ei de la ei

Coaliţia va relua negocierile pe tema regionalizării teritoriale, după ce discuţiile au fost blocate în vară. Democrat-liberalii au decis în şedinţa informală de ieri să vină cu o ofertă “flexibilă” pentru colegii de guvernare de la UDMR: 12 regiuni istorice. Liderii UDMR spun însă că până acum nu au primit o propunere concretă de “reaşezare” a ţării. 

PDL şi UDMR vor relua subiectul regionalizării, abandonat în vară după ce opiniile diferite ale liderilor celor două partide au creat tensiuni în Coaliţie. În timp ce UDMR îşi dorea 16 regiuni de dezvoltare, dintre care una formată din Covasna – Harghita – Mureş, fiind dispus chiar la amânarea subiectului cu un an, până în 2012, PDL a insistat pentru varianta cu doar 8 regiuni.

În timp ce Coaliţia mai are pe agendă în această perioadă proiectul comasării alegerilor parlamentare şi cu cele locale, dar şi revizuirea Constituţiei, PDL vine cu o propunere “mai flexibilă” pentru UDMR, susţine vicepreşedintele democrat-liberal Theodor Paleologu.

“Numărul de 12 regiuni este orientativ, nu e bătut în cuie. Cam atâtea dă, dacă e să ne gândim la regiunile istorice. Că vor fi 13, că vor fi 14, că vor fi 11, nu mai e atât de important. Principiul regiunilor istorice este însă unul care îi satisface pe foarte mulţi şi am considerat că e modul cel mai rezonabil de a face regionalizarea”, a rezumat Paleologu decizia de ieri a PDL-iştilor.

Chiar şi după compromisul decis ieri în şedinţa informală a PDL, discuţiile pe tema reorganizării nu se vor purta relaxat, Paleologu sugerându-le celor de la UDMR să mai cedeze şi ei.

“Un număr mai mare de regiuni se apropie mai mult de ceea ce îşi doreşte UDMR, dar, fireşte, că acum nu vom ceda absolut tot ce vrea UDMR. Să mai lase şi ei de la ei”, a explicat Paleologu.

Potrivit liderilor UDMR, PDL nu a făcut încă o ofertă concretă privind regionalizarea. De altfel, în şedinţa Coaliţiei de astăzi nu a fost atins subiectul. “Nu am discutat această problemă în Coaliţie. Din punctul nostru de vedere nu există, practic, nicio ofertă”, a spus Mate Andras, liderul deputaţilor UDMR.

 

 

Cele mai citite
00:00:52

VIDEO. John Kerry numește cărbunele ca fiind “cel mai murdar combustibil din lume”

Însărcinatul special al președintelui Biden pentru climă, John Kerry, a subliniat duminică (3 decembrie) importanța de a nu mai permite "centrale electrice pe cărbune...

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții românilor din SUA. Ar urma o întâlnire cu secretarul de stat Blinken

Premierul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiesc în SUA. Din imaginile...

PSD crește ca Făt Frumos în sondaje

PSD ar obţine 30,2% din voturi, PNL - 20,1%, AUR - 19,5%, iar partidul Dianei Şoşoacă, S.O.S., ar trece de pragul de 5% necesar...
Ultima oră
Pe aceeași temă