Proiectul Guvernului de modificare a Legii privind Statutul senatorilor şi deputaţilor aduce clarificări în privinţa declarării incompatibilităţii aleşilor, precum şi interdicţii şi sancţiuni suplimentare în caz de conflict de interese, propuneri care, dacă vor fi adoptate săptămâna viitoare în plen, vor întări integritatea parlamentarilor.
Una dintre propunerile Guvernului, se referă la faptul că dacă parlamentarul aflat în incompatibilitate nu şi-a exprimat opţiunea pentru una dintre funcţiile incompatibile şi rămâne în starea de incompatibilitate, Biroul Permanent al Camerei din care face parte sesizează comisia care are în competenţă analizarea situaţiilor de incompatibilitate în vederea întocmirii unui raport, în termen de 15 zile de la sesizare. Noutatea constă în faptul că respective comisie va trebui să solicite punctul de vedere al ANI, care va răspunde solicitării în cel mult cinci zile. Raportul comisiei se înaintează Biroului Permanent al Camerei sau Senatului, care va informa senatorul sau deputatul în cauză şi va supune în prima şedinţă a plenului Camerei din care face parte un proiect de hotărâre de constatare a stării de incompatibilitate şi de încetare a mandatului.
O altă propunere vizează situaţia în care ANI sesizează o stare de incompatibilitate şi prevede ca aceasta să se aducă la cunoştinţa Camerei din care face parte deputatul sau senatorul. În acest caz, Biroul Permanent al Camerei respective transmite sesizarea deputatului sau senatorului aflat în această situaţie şi comisiei care are în competenţă analizarea situaţiilor de incompatibilitate în vederea elaborării unui raport în termen de 15 zile. În cazul în care din raportul Comisiei reiese existenţa unei stări de incompatibilitate, Biroul Permanent al Camerei sau Senatului informează deputatul sau senatorul, care are obligaţia ca în termen de 30 de zile să opteze între calitatea de deputat sau senator şi funcţia sau funcţiile incompatibile, se mai prevede în proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor.
În plus, proiectul conţine câteva sancţiuni şi interdicţii noi. Astfel, potrivit secretarului Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, noul Statut va interzice explicit angajarea rudelor până la gradul al treilea şi va conţine sancţiuni privind conflictul de interese. Astfel, pentru prima dată, proiectul prevede ca în caz de conflict de interese, parlamentarul să poată fi sancţionat cu interdicţia de a participa la şedinţele Camerei pe o perioadă de până la şase luni fără indemnizaţie, o sancţiune împrumutată de la Parlamentul britanic, a declarat pentru România liberă, Horia Georgescu, preşedintele ANI.
În sfârşit, proiectul mai prevede faptul că, în cazul în care o instanţă de judecată va constata incompatibilitatea unui parlamentar printr-o hotărâre definitivă, mandatul acestuia va înceta de drept, fără să mai fie nevoie de un vot, şi elimină cvorumul la votul asupra vacantării mandatului.
Georgescu: „Sunt mulţumit”
Preşedintele ANI ne-a declarat că este mulţumit de modificările aduse de proiect, indicând drept „progrese” interdicţia de a angaja rude, sancţiunile explicite în caz de conflict de interese şi faptul că noul Statut obligă Comisia Juridică a Camerei să solicite un punct de vedere ANI asupra situaţiilor de incompatibilitate şi conflict de interese. „Totul, sub rezerva, bineînţeles, că aceste modificări vor fi şi adoptate ca atare de Parlament”, a precizat Georgescu.
Parlamentarii au termen până vineri pentru a formula amendamente, urmând ca marţi să fie convocate Camerele pentru dezbateri. Deja de marţi, când au apărut primele informaţii privitoare la modificările de Statut, au apărut şi primele presiuni. Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu s-a declarat de acord cu colegul său de partid Gigi Becali că ANI ar trebui desfiinţată.
În aşteptarea amendamentelor şi discuţiilor din plen, ieri aleşii păreau însă mult mai preocupaţi că li s-a redus suma alocată cazării de la 7.500 de lei pe lună la 4.000.