Legea 215/2001
Art. 106. (1) Consiliul judetean se intruneste in sedinte ordinare o data la doua luni, la convocarea presedintelui consiliului judetean.
(2) Consiliul judetean se poate intruni si in sedinte extraordinare ori de cate ori este necesar, la cererea presedintelui sau a cel putin unei treimi din numarul membrilor consiliului ori la solicitarea prefectului, adresata presedintelui consiliului judetean, in cazuri exceptionale care necesita adoptarea de masuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea urmarilor calamitatilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum si pentru apararea ordinii si linistii publice.
(3) Convocarea consiliului judetean se face in scris, prin intermediul secretarului general al judetului, cu cel putin 5 zile inaintea sedintelor ordinare sau cu cel mult 3 zile inaintea celor extraordinare.
(4) In caz de forta majora si de maxima urgenta pentru rezolvarea intereselor locuitorilor judetului convocarea consiliului judetean se face de indata.
(5) In invitatia la sedinta se vor preciza data, ora, locul desfasurarii si ordinea de zi a acesteia.
(6) In situatia in care presedintele consiliului judetean se afla in imposibilitatea de a convoca consiliul in sedinta ordinara, aceasta se va face de catre vicepresedintele desemnat in conditiile Art. 118.
(7) Ordinea de zi a sedintei consiliului judetean se aduce la cunostinta locuitorilor judetului prin mass-media sau prin orice alt mijloc de publicitate.
(8) In judetele in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor ordinea de zi se aduce la cunostinta publica si in limba materna a cetatenilor apartinand minoritatii respective.
(9) In toate cazurile convocarea se consemneaza in procesul-verbal al sedintei.
Art. 107. (1) Sedintele consiliului judetean sunt legal constituite daca este prezenta majoritatea consilierilor in functie.
(2) Prezenta consilierilor la sedinta este obligatorie. Cazurile in care se considera ca absenta este motivata se vor stabili prin regulamentul de organizare si functionare a consiliului judetean. In situatia in care un consilier absenteaza de doua ori consecutiv fara motive temeinice, el poate fi sanctionat in conditiile regulamentului de organizare si functionare a consiliului judetean.
Art. 108. (1) Sedintele consiliului judetean sunt conduse de presedinte sau, in lipsa acestuia, de vicepresedintele desemnat in conditiile Art. 118.
(2) In cazul in care, din motive intemeiate, lipseste si vicepresedintele desemnat in conditiile Art. 118, sedinta va fi condusa de celalalt vicepresedinte sau de un consilier ales cu votul majoritatii consilierilor prezenti.
In opinia lui Marian Oprisan, decizia luata de cei 22 de consilieri privind demiterea sa nu este legala deoarece nu au fost respectate prevederile alineatului 3, articolul 106 din Legea 215/2001. Adica cei care au convocat sedinta din data de 27 septembrie nu au facut acest lucru prin intermediul secretarului general al judetului. Aceasta este ultima chichita. Tot in spiritul legii amintite, Oprisan acuza faptul ca toate hotararile luate de cei 22 de consilieri nu reprezinta decat maculatura atat timp cat nu au fost inregistrate in Registrul Consiliului Judetean.
De cealalta parte, consilierii care l-au ales pe Eduard Lambrino au si ei argumentele lor. Ei sustin ca nu aveau cum sa convoace sedinta extraordinara “in scris, prin intermediul secretarului general al judetului”, asa cum zice legea, deoarece din data de 2 august secretarul este in concediu. Mai mult, dupa ce registrul i-a fost luat de Oprisan, si secretarul general interimar al judetului, Luminita Oanale, a plecat in concediu, de aceasta data medical. Astfel ca, desi au vrut sa-si inregistreze hotararile, cei 22 de consilieri nu au avut cum.