9.6 C
București
joi, 21 octombrie 2021

Norvegia, din nou campioană europeană

După ce în urmă cu doi ani dezamăgea și încheia turneul final pe locul 5, de această dată Norvegia și-a respectat statutul de favorită și a terminat competiția găzduită de Danemarca en fanfare. Cu un parcurs „imaculat” până în ultimul act, scandinavele au dat piept cu Franța, campioana europeană en titre și echipa care în 2017 le învingea în finala Campionatului Mondial.

Chiar dacă franțuzoaicele au început mai bine meciul şi au condus cu 2-0 şi 4-2, selecționata pregătită de Thorir Hergeirsson a reuşit să întoarcă scorul după cinci goluri consecutive, 7-4, iar apoi a controlat partida, iar la pauză nordicele aveau patru goluri în plus pe tabelă, 14-10.

În partea a doua, Franța a schimbat portarul, Darleux i-a luat locul lui Leynaud între buturi, iar echipa lui Olivier Krumbholz a început o adevărată cursă de urmărire. Cu o Cleopatre Darleux în formă de zile mari, Norvegia a avut opt minute fără gol marcat, iar Franța a reușit să restabilească egalitatea în minutul 49, 17-17. Mai mult, campioana en titre a trecut în avantaj în minutul 54, 19-18, dar Norvegia a înscris de două ori. La 20-20, în minutul 58, scandinavele au marcat de două ori şi au beneficiat de erorile echipei adverse, printre care şi o schimbare greşită, în urma căreia Grace Zaadi a primit cartonaş roşu. Până la final nu s-a mai întâmplat nimic notabil, iar Norvegia a câștigat cu 22-20 și s-a reîncoronat regină a Europei.

Norvegia a pus astfel capăt unei perioade fără medalie câştigată la turneele internaţionale majore, care data de la argintul Mondial obţinut în 2017, și și-a trecut în palmares al optulea său titlu european. De cealaltă parte, Franţa și-a completat palmaresul european cu o medalie de argint, după aurul din 2018 şi bronzul din 2002, 2006 şi 2016.

În finala mică, selecţionata Croaţiei, revelaţia turneului, a obţinut medaliile de bronz, după ce a învins echipa gazdă, Danemarca, cu 25-19.

Croatele, care în grupa principală au trecut de România cu 25-20, au făcut diferenţa în repriza secundă, reuşind cea mai bună performanţă a lor. Cea mai bună clasare a Croaţiei la un campionat european fusese locul 5 obţinut în 1994, în Germania, la prima ediţie.

Naționala României s-a clasat pe locul 12 (din 16 echipe) la această ediție a Europeanului, cu un bilanț rușinos: o victorie și nu mai puțin de cinci înfrângeri.

Ultima oră
Pe aceeași temă