11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportNaționala de fotbal nevăzători a României s-a calificat la Campionatul European

Naționala de fotbal nevăzători a României s-a calificat la Campionatul European

Tricolorii au obținut calificarea la Campionatul European din acest an fără a fi învinși, după ce s-au impus, anterior, și în partidele cu Belarus, 3-0, și Georgia, 2-1.

Golul naționalei noastre contra elenilor a fost înscris de Florin Kovacs, în repriza secundă, după ce oaspeții au condus la pauză. În urma acestui rezultat, la turneul final găzduit de Italia, în septembrie, s-a calificat și Grecia. În cazul în care Grecia și Georgia ar fi terminat cu o linie de clasament perfect egală, între cele două s-ar fi efectuat lovituri de departajare, pentru calificarea la turneul final. Același Florin Kovacs a mai înscris un gol valabil, la 0-1, dar arbitrii nu l-au validat.

 

Personalități prezente la meci

Partida s-a disputat sub privirile Alteței Sale Regale Principele Radu, care a acordat Înaltul Patronaj Comitetului Național Paralimpic din România, și a președintelui Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu. La final, primele trei echipe clasate la turneul de calificare au fost premiate.
Echipa României a avut următoarea componență: 12. Marius Corolea (1. Vlad Tofan) – 3. Alexandru Cucu, 5. Cosmin Calota, 7. Mihai Nistor-cpt., 9. Florin Kovacs. Antrenor: Sorin Lepădatu.S-au disputat: România – Belarus 3-0, Georgia – Grecia 1-1 (27 martie); România – Georgia 2-1, Grecia – Belarus 2-0 (28 martie); Georgia – Belarus 2-0, România – Grecia 1-1.

Clasament: 1. România 7p (6-2), 2. Grecia 5p (4-2), 3. -Georgia 4p (4-3), 4. Belarus 0p (0-7).

 

Despre regulament

Meciurile de fotbal pentru nevăzători se joacă pe teren sintetic de dimensiuni reduse, 5 contra 5, în două reprize de câte 20 de minute timp efectiv. Portarul nu are dizabilități de vedere, iar mingea folosită este una specială, cu dispozitiv sonor înăuntru.

Competiţia, organizată de Asociaţia Nevăzătorilor din România şi Federaţia Română de Fotbal, cu sprijinul Comitetului Naţional Paralimpic, are loc sub egida Federaţiei Internaţionale a Sportului pentru Nevăzători (International Blind Sport Association – IBSA).

Echipa naţională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată de către Asociaţia Nevăzătorilor din România în anul 2013. În sus-ţinerea organizării acestei selecţionate naţionale, asociaţia a primit un sprijin decisiv din partea Comitetului Naţional Paralimpic Român şi a Federaţiei Române de Fotbal, structuri ce au finanţat primele acţiuni interne şi internaţionale.

De altfel, Federația Română de Fotbal recunoaște și sprijină reprezentantiva tricolorilor nevăzători, în anul 2018 inaugurând, la Buftea, primul teren de fotbal pentru nevăzători din ţară. „România liberă“ salută această performanță deosebită a sportului românesc și va susține eforturile echipei naționale de nevăzători a României. Este a doua calificare consecutivă a tricolorilor la Campionatul European, după ce în 2017, la Berlin, România termina pe locul 9.

Cele mai citite

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă