Scrisoarea lui Kovesi privind dosarul Zambaccian 1 al lui Adrian Nastase a fost pasata Comisiei de regulament. Abia dupa ce aceasta va accepta cererea, documentul poate ajunge la deputatii-juristi.
Decizia de a cere mai intai deputatilor din Comisia de regulament sa se pronunte asupra scrisorii procurorului general a fost luata de Biroul Permanent al Camerei cu sapte voturi. Secretarul Sever Voinescu a explicat ca "alesii" care se ocupa de regulament ar trebui sa se pronunte asupra "admisibilitatii" cererii Laurei Codruta Kovesi, pentru ca procurorul general ar solicita reluarea unui vot dat deja in plenul Camerei. Potrivit lui Voinescu, aceasta argumentatie a fost sustinuta de deputatii PSD si PNL, in vreme ce democrat-liberalii au vrut sa fie sesizata direct Comisia juridica, pentru a fi intocmit un raport. "Nu suntem neaparat in situatia reluarii unui vot pe aceeasi problema si membrii Biroului Permanent au dezbatut indelung o chestiune mai degraba juridica, legata de retroactivitatea sau nonretroactivitatea unei decizii a Curtii Constitutionale", a explicat Voinescu.
Varianta trimiterii la Comisia de regulament a fost sustinuta si de cel direct vizat, fostul premier Adrian Nastase. Acesta a argumentat ca solicitarea procurorului general ar fi "jignitoare pentru Parlament si periculoasa pentru democratie si statul de drept", deoarece nu ar fi respectate prevederile constitutionale si cele ale Codului de Procedura Penala. "In mod normal, o noua cerere (privind inceperea urmarii penale – n. r.) ar trebui sa respecte anumite prevederi legale pentru a fi supusa unui nou vot parlamentar. In nici un caz nu se poate solicita un nou vot pe un subiect in legatura cu care Camera Deputatilor a dat, legal, o hotarare definitiva si executorie, obligatorie fata de orice autoritate a statului", a aratat Nastase.
In cele din urma, BP a decis sa acorde Comisiei de regulament un termen de doua saptamani pentru a se pronunta cu privire la scrisoarea prin care Kovesi a solicitat un nou vot asupra inceperii urmaririi penale in dosarul Zambaccian 1, dupa ce prima cerere a fost considerata respinsa, in baza unor prevederi declarate ulterior neconstitutionale.
Un ragaz au primit ieri si liberalii Paul Pacuraru si Dan Ilie Morega in procesul in care fostul ministru al Muncii este acuzat de coruptie. Inalta Curte a admis cererea lui Pacuraru de a fi sesizata Curtea Constitutionala pe tema ordonantei prin care Guvernul Tariceanu reglementa in 2005 activitatea procurorilor anticoruptie. Concret, aparatorul fostului ministru a sustinut ca Executivul nu era indreptatit sa emita ordonanta de urgenta pe acest subiect. Procesul lui Pacuraru a fost suspendat pana la decizia judecatorilor constitutionali. Fostul ministru si liderul PNL Gorj au fost trimisi in judecata deoarece Morega i-ar fi promis lui Pacuraru ca ii sprijina fiul in obtinerea unor contracte cu statul, in schimbul numirii in functia de inspector-sef la ITM Gorj a unei persoane indicate de Morega.