Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, scrie sâmbătă pe blog că decizia CCR privind neconstituţionalitatea tăierii pensiilor este o veste bună pentru milioane de oameni, şi că, „în mod normal”, nici tăierile de salarii nu vor putrea intra în execuţie fără un vot al Parlamentului, potrivit Newsin.
„Salut decizia pe care Curtea Constituţională a luat-o ieri. Este victoria pensionarilor, a PSD (care a iniţiat moţiunea şi apoi contestarea), şi este înfrângerea lui Băsescu şi a lui Boc. (…) Această decizie este o veste bună pentru milioane de oameni, pentru că nici tăierile de salarii nu vor putea intra, în mod normal, în execuţie, fără un nou vot al Parlamentului”, spune Năstase.
Fostul premier afirmă că, în loc de reducerea salariilor, Executivul va trebui să vină cu alte soluţii, cum ar fi tăierile de cheltuieli cu contractele clientelei. „În plus, e nevoie urgentă de un plan de stimulare a economiei. Ideile există, e nevoie doar ca Guvernul să ţină cont de ele”, subliniază Năstase.
Pe de altă parte, social-democratul spune că „detaliile deciziei (Curţii Constituţionale – n.r.) sunt complicate”, în special în ceea ce priveşte recalcularea pensiilor speciale, însă tăierile decise de Traian Băsescu, şi care erau să intre în vigoare „folosind mâna lui Boc”, nu vor mai fi aplicate.
Senatorul PSD Dan Şova a declarat vineri că social-democraţii vor uza de toate mijloacele parlamentare pentru a repune în discuţie şi alte prevederi din legile de austeritate, când acestea se vor întoarce în Parlament, decât cele declarate neconstituţionale, pentru a evita tăierea salariilor. „Regula constituţională este că, atunci când proiectul se întoarce de la CCR (în Parlament – n.r.), care s-a referit doar la anumite articole, regula este să repui în discuţie doar acele articole. Fireşte că, aflându-se în plen, noi vom uza de toate mijloacele parlamentare posibile pentru a repune în discuţie toate măsurile, dar strict procedural nu se poate discuta decât cele care au fost declarate neconstituţionale”, a spus Şova. El a precizat că PSD va încerca să depună noi amendamente şi să convingă parlamentarii de la UDMR şi UNPR să le susţină.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a spus însă că legile respinse de CCR vor putea fi amendate integral, nu doar pe articolele neconstituţionale. „Parlamentul nu este obligat să opereze exclusiv amendamentele introduse prin decizia Curţii, ci întregul proces de amendare a întregii legi se redeschide. Deci din punct de vedere procedural, regulamentar, în Parlamentul României, de săptămâna viitoare – şi dacă va fi nevoie de sesiune extraordinară, evident că o vom face – se va putea opera cu amendamente pe ansamblul legii, inclusiv pe zona salariilor la bugetari, inclusiv în alte zone”, a explicat social-democratul.