Coincidenta sau nu, Adrian Nastase a atacat spatiul public in forta exact in ziua in care Curtea Constitutionala avea pe ordinea de zi dezbaterea asupra avizului parlamentar in spatele caruia se ascund alesii care au si "calitatea" de cercetati penal, printre care si insusi Nastase.
Curtea Constitutionala a decis ieri sa amane pentru luni pronuntarea asupra celor trei sesizari privind conflictul juridic de natura constitutionala dintre Parlament si Ministerul Public, declansat in urma avizului de cercetare a ministrilor parlamentari.
Cele trei sesizari adresate Curtii Constitutionale au fost formulate, pe de o parte, de Senat si Camera Deputatilor si, de cealalta parte, de Ministerul Public, prin Consiliul Superior al Magistraturii. Sesizarile vizeaza conflictul de natura constitutionala dintre Presedintie, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Ministerul Justitiei, pe de o parte, si Parlament, pe de alta, in privinta cererii de urmarire penala a ministrilor care sunt si parlamentari. Printre ei, si Adrian Nastase. Legislativul sustine ca e necesar si avizul sau. In aceeasi zi, presedintele Consiliului National al PSD a decis sa declanseze o ofensiva mediatica, el virand presei o asa-numita "analiza secreta" a situatiei politice actuale pe care a conceput-o impreuna cu Viorel Hrebenciuc. Nastase prezinta patru variante, pe care le analizeaza pe rand, punand accent pe "fentarea" in campanie a presedintelui Traian Basescu si o viitoare guvernare comuna PSD-PNL. Variantele lui Nastase sunt de fapt rodul unei riguroase sinteze a presei. El s-a axat pe urmatoarele teme: fortarea caderii guvernului si organizarea de alegeri anticipate simultane cu cele locale (in care nici el nu crede), mentinerea actualei situatii politice si alegeri la termen, intrarea PSD la guvernare alaturi de PNL, respectiv accentuarea activitatii politice de opozitie, prin respingerea legilor Guvernului si eventuala depunere a unei motiuni de cenzura. Analiza lui Adrian Nastase fusese prezentata si colegilor din Biroul Permanent, dar, cum nu a suscitat interes, liderul PSD a decis sa o faca publica exact ieri. Vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat ca, din punctul lui de vedere, PSD ar trebui sa mearga in alegeri pe cont propriu, fara sa faca aliante, si sa concureze atat cu PNL, cat si cu PD-L. De altfel, aceasta este si parerea lui Ion Iliescu, acesta spunand ca nici un fel de intelegere nu poate fi realizata decat dupa alegerile parlamentare.