3.9 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSportN-au avut incotro!

N-au avut incotro!

Comisiile parlamentare Ridzi si Nemirschi continua si astazi. Nu e clar insa daca cei doi ministri vor parasi Guvernul.

Cu doar o zi inainte de a-si incheia activitatea, Comisia "Ridzi" a primit, in sfarsit, toate documentele solicitate MTS, dar chemarea inca o data a Monicai Iacob Ridzi nu a facut decat sa incurce si mai mult itele. In primul rand, pentru ca din declaratiile sefei MTS a reiesit ca, in prima faza, ministerul a alocat pentru toate evenimentele de Ziua Tineretului suma de 3,410 milioane lei (fara TVA). Adica aproape 800.000 de euro! Potrivit lui Ridzi, in final s-au cheltuit circa 700.000 de euro, la care se adauga 245.000 de lei directionati catre directiile judetene de sport. Cu totul, la nivel central si local, circa 750.000 de euro.

Prestatii si contracte "neclare"
Intrebata daca MTS a luat in calcul la stabilirea sumei pe care sa o aloce intregului proiect preturile pietei, Ridzi a raspuns ca "nu cade" in atributiile sale sa faca aceste calcule, dar a admis ca a acceptat documentatiile intocmite fara sa ceara sa fie facuta vreo modificare. sefa MTS s-a incurcat apoi si cand a venit vorba de cati oameni au participat la evenimentele de pe 2 Mai. Potrivit lui Ridzi, MTS nu a fost interesat de cate materiale promotionale urmau sa fie distribuite si, implicit, de numarul de participanti, deoarece a fost achizitionat "un eveniment". "Am achizitionat o masina, nu am spus cate usi si cate oglinzi retrovizoare trebuie sa aiba. Cate pixuri, cate tricouri si cate pliante, asta a fost decizia firmelor. Ei stiau ce trebuie sa dea, cate tricouri, ca sa vina tinerii", a incercat sa explice Ridzi filosofia dupa care a cheltuit MTS sutele de mii de euro.

 

Nici in privinta faptului ca evenimentul de la Costinesti a fost platit, de fapt, de Media Pro Pictures, si nu de firmele contractate de MTS, Ridzi nu a putut oferi raspunsuri, spunand ca nu a avut cunostinta. "Noi stim doar ca evenimentele s-au intamplat!", a spus sefa MTS. Ea a admis si ca este "neclar" contractul referitor la scena de la Costinesti, dar nu a parut deranjata de faptul ca firmele care au castigat contractele aveau actionari comuni si aceeasi adresa. "Oricum nu puteam face ceva. Eram obligata sa acord contractele", a raspuns Ridzi. Pe de alta parte, ministrul PDL a spus ca a cerut Garzii Financiare sa verifice cele doua firme si a anuntat ca se gandeste sa le dea in judecata.

500.000 de euro, dati fara negociere
Ieri si-a inceput activitatea si comisia care verifica modul in care Ministerul Mediului a atribuit, fara licitatie, firmei Ars Advertising un contract in valoare de 500.000 de euro pentru promovarea Programului Operational Sectorial Mediu. Primul pe lista de audieri, ministrul Nicolae Nemirschi (PSD), a incercat sa convinga de faptul ca organizarea unei licitatii ar fi dus la depasirea unor termene si ca ar fi costat mai mult statul roman. Nemirschi a explicat ca, daca ar fi initiat in aprilie procedura de organizare a licitatiei, de abia in august ar fi putut fi incredintat contractul de promovare a proiectului, in conditiile in care in luna septembrie ar fi trebuit incheiata deja etapa monitorizarii campaniei. Pe de alta parte, ministrul PSD a sustinut ca organizarea unei licitatii ar fi implicat costuri suplimentare, deoarece, prin incredintarea directa, contractul a fost incheiat la cursul lei/euro din 2008.

 

Totodata, Nemirschi a precizat ca Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice din Ministerul Finantelor nu a avut obiectiuni fata de modul in care a fost atribuit contractul. Cele mai dure acuzatii au fost formulate din partea comisiei de deputatul PDL Petru Calian. Acesta i-a reprosat ministrului PSD ca a acceptat "la virgula" oferta Ars Advertising, fara a negocia absolut nimic. Nemirschi a replicat ca ministerul impusese deja firmei conditiile de atribuire prin caietul de sarcini intocmit. "Eu nu prea aveam incotro. Practic, la negociere, prestatorul putea sa-mi ceara orice pret, chiar de doua ori mai mult", a raspuns ministrul, amintind ca incredintarea s-a facut printr-un act aditional la un contract deja existent cu Ars Advertising. Deputatii PDL din comisia de ancheta au replicat ca nu s-a facut practic nici o economie, deoarece fata de 2008 preturile pentru publicitate sunt la jumatate in 2009.

Tot ieri a fost audiat si secretarul general al Ministerului Mediului, Verginia stefanica. Aceasta a sustinut si ea ca ministerul a facut economii de aproape 65.000 de lei prin neorganizarea unei licitatii, deoarece contractul a fost semnat la un curs de 3,6 lei pentru un euro, fata de 4,2 lei cat era in aprilie 2009. In alta ordine de idei, Verginia stefanica a admis ca a fost fina lui Nemirschi.

ULTIMA ORA
Ministerul Mediului a dat firmei Ness Romania, la sfarsitul lunii aprilie, un contract de aproximativ 175.000 euro prin negociere directa, pentru extinderea sistemului de gestionare a documentelor la Autoritatea de Management si pentru organismele care se ocupa de banii europeni POS Mediu, potrivit NewsIn.

Cele mai citite

România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți pentru un vot cunoscut deja

Dacă România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți ar fi riscat să obțină un vot pe...

Naționala României, umilită de echipa Danemarcei cu 39-23, e în grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin

Naţionala României a fost umilită de echipa Danemarcei cu scorul de 39-23 (21-10), marţi seara, la Herning (Danemarca), în ultimul său meci din Grupa...

Ce este și cum arată “lerul” – Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Ce este și cum arată "lerul" - Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut
Ultima oră
Pe aceeași temă