5 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSportMonica Macovei: "Procurorii DNA ar trebui lasati sa lucreze!"Ê

Monica Macovei: "Procurorii DNA ar trebui lasati sa lucreze!”Ê

– Ce se intampla cu unele dintre dosarele care au fost in atentia publica si despre care nu se prea mai aude nimic, de pilda: Maria Huza, Rodica Stanoiu, Adrian Nastase?
– Doamna judecator Maria Huza a fost trimisa in judecata si dosarul este pe rolul instantelor de judecata. S-a si pensionat intre timp. In cazul Stanoiu sunt actiuni civile, insa doamna Rodica Stanoiu nu era magistrat ca sa o controleze CSM-ul. Procesul este legat de pensie, dar si alte chestiuni. Se lucreaza inclusiv in dosarul Adrian Nastase. Am auzit si eu de parerea ziaristilor ca daca nu se aud prea multe despre acest dosar, nu se mai lucreaza. Nu este asa, procurorii nu lucreaza la televizor. Ei fac anchete. Se lucreaza zi de zi la aceste dosare, intre timp sunt mai multe. Eu nu stiu nimic de aceste dosare, doar cele spuse de procurorii DNA, eu nu ma uit in dosare, dar, atat timp cat se lucreaza in ritm sustinut, ar trebui lasati sa lucreze.
– Despre reformarea CSM ce ne puteti spune?
– Cele mai multe recomandari ale Comisiei Europene se refera la CSM, la modul de selectie a inspectorilor, la incompatibilitatea dintre calitatea de membru al CSM si presedinti de instanta si pe problemele de standarde etice ale unor membri CSM, mai exact ale celui care a colaborat cu Securitatea. Suntem in situatia in care o institutie care are mare putere, CSM-ul, nu raspunde in fata nimanui. Daca vom constata dupa o vreme ca aceasta forma de autoguvernare duce la ineficienta si lipsa de raspundere, ca nu duce la un sistem juridic independent de care lumea are nevoie, atunci evident ar trebui sa facem o schimbare.
– Rezultatele concrete?
– In ultimele opt luni, DNA a trimis in judecata cinci magistrati, cinci parlamentari, politisti de frontiera…. Apoi, in domeniul privat au fost trimise in judecata, de exemplu, societatile Electrica, Bucuresti, Brasov, Timisoara. Nu spun ca este un numar mare, dar s-a intamplat ceva, ca pana acum numarul a fost mai mic sau chiar inexistent.
– Despre amanarea dosarelor penale cu lunile, in conditiile in care Comisia Europeana a cerut justitiei romanesti sa munceasca sustinut (vezi Zaher Iskandarani si George Copos), ce ne puteti spune?
– Nu vreau sa comentez pe aceste doua dosare, dar vreau sa va spun in general ca oamenii din afara vad o problema cu un astfel de termen, cei din sistem nu o vad fiindca asta este practica de peste 30 de ani. Probabil, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat un termen scurt fiindca in alte dosare sunt termene de sase luni.
– Ne raportam la practica din timpul comunismului sau la cea a tarilor Uniunii Europene?
– Sigur ca ne raportam la alte practici, mai ales ca nu exista in lege reglementate termene. Ei pot da un nou termen si peste o zi daca vor, nu ii impiedica legea. Si eu as fi asteptat ca in aceasta vara instantele sa lucreze. Sigur ca au prin lege vacanta judecatoreasca (…) as fi vrut sa judece mai multe dosare in aceasta vara si, dupa ce am vorbit cu presedintele CSM, a solicitat si el acelasi lucru, dar rezultatul este sub asteptari.
Monica Macovei: "Daca vom constata dupa o vreme ca aceasta forma de autoguvernare duce la ineficienta si lipsa de raspundere, ca nu duce la un sistem juridic independent de care lumea are nevoie, atunci evident ar trebui sa facem o schimbare”.

Cele mai citite

Guvernul francez e gata să cadă. Extrema dreaptă și stângă au depus moțiuni de cenzură

Guvernul francez se află la un pas de prăbușire, după ce partidele de extremă dreapta și stânga au depus luni moțiuni de cenzură împotriva...

Industria manufacturieră din România, în scădere, pentru a cincea lună consecutiv

Managerii din industrie indică o cerere slabă, atât pe piața internă, cât și pe cea externă, ca fiind principalul factor al scăderii Datele raportate de...

Diana Șoșoacă vrea guvern suveranist format din AUR, SOS și POT: Ne sacrificăm noi

Diana Șoșoacă, șefa formațiunii SOS România, le-a cerut, luni seară, formațiunilor "suveraniste" care au intrat în Parlament să colaboreze pentru formarea unui guvern minoritar,...
Ultima oră
Pe aceeași temă