Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, consideră că este posibilă o indexare a pensiilor şi a salariilor în a doua parte a anului cu maximum cinci procente, dacă va exista creştere economică, relatează Mediafax.
Barbu a declarat, astăzi, la Parlament, că este nevoie de o creştere economică între 1,8 şi 2,3 la sută pentru a fi posibilă indexarea pensiilor şi a salariilor cu câteva procente, maximum 5.
„Deocamdată nu avem datele privind creşterea economică. Trebuie să aşteptăm primul trimestru. Dacă nu vom avea o creştere conomică care să ne asigure resurse, nu ne vom împrumuta din nou pentru indexarea salariilor şi pensiilor pentru că nu este posibil. Sperăm ca această creştere conomică să se susţină şi să ne permită ceea ce am discutat în toamnă”, a spus ministrul Muncii.
Barbu a subliniat faptul că nici premierul, nici ministrul Finanţelor nu vor putea creşte salariile, dacă nu există resurse financiare.
„Cheia o reprezintă existenţa resurselor financiare. Un răspuns cert vom avea în luna aprilie, azi nu avem date privind creşterea economică pe primul trimestru”, a adăugat politiciana.
Totodată, ea a subliniat faptul că toată Europa este afectată de criza economică, iar România este „puternic dependentă” de zona euro în ceea ce priveşte exporturile, comenzile, producţia industrială.
Premierul Emil Boc a fost mandatat, astăzi, de conducerea coaliţiei, să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, din luna aprilie, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde.
Frunzăverde a fost întrebat dacă există bani pentru aceste măriri şi de unde vor fi luaţi. „Da, din buget”, a răspuns Sorin Frunzăverde, înainte de şedinţa BPN al PDL.
În 7 noiembrie 2011, liderii coaliţiei de guvernare au convenit că salariile bugetarilor şi pensiile ar putea fi majorate în primul semestru al anului 2012, după vizita din aprilie a FMI, dacă nu vor exista „derapaje mari” în Europa şi în România în privinţa creşterii economice.
Într-o conferinţă de presă susţinută în luna noiembrie, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, declara că Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană să îngheţe salariile şi pensiile în sectorul public, dar să le poată majora limitat la mijlocul acestui an dacă evoluţia de până atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru.
Totuşi, preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia, duminică, asupra pericolului pe care l-ar genera adoptarea unor măsuri populiste. „În raport cu costurile, cu suferinţele pe care românii le-au avut pentru a ajunge la această stabilitate, ar fi păcat să ajungem la dezechilibre, pentru că tot efortul din 2009, 2010, 2011 se poate pulveriza printr-un singur act normativ populist”, a punctat Băsescu.