10 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu: Nu se va da o cotă de vânătoare în cazul urşilor, ci numai cotă de intervenţie

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, joi, că va fi emis un ordin de ministru privind cota de intervenţie pe carnivorele mari, pentru 140 de urşi care vor fi recoltaţi sau relocaţi, potrivit Medafax.

„Trebuie să se înţeleagă foarte clar că prin acest ordin nu se va da o cotă de vânătoare, ci numai cotă de intervenţie. Cu alte cuvinte, în situaţii de urgenţă, când ursul atacă direct omul, exemplarul va putea fi recoltat, iar în cazul în care ursul atacă doar gospodăria fără să atace şi persoane, prin această cotă pe care o dăm, exemplarul va putea fi relocat mai departe de aşezările umane. Am avut practic un vid legislativ, deoarece timp de un an nu au mai fost aprobate aceste cote şi cred că fostul ministru s-a gândit că este mai bine să moară omul decât ursul”, a declaratGraţiela Gavrilescu.

În conformitate cu prevederile acestui ordin, cota de intervenţie pe carnivore mari până la finele anului 2017 va fi de 140 de exemplare, iar pentru anul următor va trebuie aprobată o nouă cotă.

„În vederea relocării sau recoltării unui urs, procedura va fi următoarea: Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda Forestieră, ocolul silvic şi unitatea administrativ teritorială pe raza căruia există ursul care trebuie relocat sau recoltat se întâlnesc, transmit solicitarea Direcţiei de Biodiversitate a ministerului Mediului, iar aceasta dă avizul şi cota de intervenţie. Aceste avize se dau doar de către specialişti tehnici, nu de către vânători, fiindcă nu vorbim de o cotă de vânătoare”, a explicat ministrul Mediului.

Aproximativ 500 de persoane din judeţele Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş, între care primari, dar şi preşedinţii consiliilor judeţene, s-au adunat în 15 iulie, în faţa sediului Ministerului Mediului, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei provocate de suprapopularea urşilor în aceste judeţe. Protestatarii, cu tobe şi trompete, au atras atenţia că sunt puse în pericol vieţile oamenilor.

Delegaţia formată din reprezentanţi ai protestatarilor, condusă de preşedinţii Consiliilor Judeţene Harghita şi Covasna, Borboly Csaba, şi respectiv Tamaş Sandor, însoţiţi de senatorul Tanczos Bârnă, a avut discuţii cu ministrul Mediului pentru a cere introducerea cotelor anuale pentru numărul de colectare a urşilor şi soluţionarea problemei.

Ultima oră
Pe aceeași temă